Vi bjöd in forskaren Karolina Östbring från Lunds universitet för att höra hur hon tror att vi i framtiden kommer kunna använda raps som människoföda och inte bara oljeproduktion.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
Vi skall ta oss till USA och tillbaka till grundandet av John Deere. I Waterloo, Iowa ligger nämligen John Deere Tractor & Engine museum, och där ska vi nu få...
I dagens program fortsätter vi vår rapportering inför Agritechncia. I dag berättar svenska Ålö vad de ska visa på mässan. Också besöker vi Hässleholmsbaserade Green Fries som med sina KRAVmärkta...
I går var det invigning för Lantmännen Maskins nya kompetenscenter, där man samlat hela sitt utbud av skogsmaskiner och tillbehör för skogen och Lantbruksnytt var på plats. Här kommer spekulanter...
Om två månader är det Agritechnica i Hannover. Men Lantbruksnytt var igår på plats i Kassel för Agritechnica preevent. Raps väntas få ett prismässigt uppsving till 2020 till följd av...
Svensk lökodling i år stått sig bra i den europeiska konkurrensen. Totalt sett har det varit ett bra år för svensk grönsaksodling, även om framtiden för många grödor är oviss....
Att introducera nya grödor för svensk produktion kräver samarbete genom alla led. I dagens program får vi höra om ett EIP-agri-projekt med sötpotatis som har mött många utmaningar. Vi träffar...
Tävlingen Rapsmästaren har startat och intresset verkar vara rekordstort. Hör tävlingsledare Albin Gunnarsson berätta om mästerskapet och om situationen för svensk rapsodling i stort.
Senaste inslagen
Större risker inom grisproduktionen
LRF backade kraftigt 2022
Storpressaren redo att bli större
Ingen minskad produktion hos Arla
Stark kritik mot stängd jour
Ny rapssort kan ändra färgen på odlingslandskapet
LRF om läget i lantbrukets ekonomi
Få ut mer av din traktor
De bygger ut för slaktsvin
Väderstad satar framåt och bygger ut
Man ska aldrig ångra sina beslut
Urtidsdjur som inte går att tämja
Tidigare intervjuer
Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.
Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.