Lantmännen tror risken är större för att foderpriserna ökar framöver än faller. Detta trots att en hel del spannmål ser ut att klassas ner till fodersäd. Bakgrunden är små spannmålslager...
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
I onsdagens program handlar det om hur Ryssland blockerar hamnarna och polackerna järnvägen för den ukrainska spannmålsexporten. Vi får också höra mer om LRFs dispensansökan för grönskott i vårspannmålen.
Swedish Agro visar upp nya sorterna Bilbao och Tadeus. Varningar för nya regnmängder. Och ärtor och åkerböna har testats i samodlingssystem för att hitta bra kombinationer för ekologisk odling.
I veckans första upplaga av Lantbruksnytt bjuder vi i vanlig ordning bland annat på en rapport från spannmålsmarknaden.
Dagens program handlar om att det är bra förutsättningar för ogräsbekämpning med roundup i år, en nyhetssammanfattning från veckan som gått och vinnare i förra veckans söndagssvep.
Många lantbrukare har redan köpt gödsel till säsongen 2024, något som så här långt visat sig vara rätt. Yara förklarar varför priset stigit så fort på gödsel denna sommar och...
Det är 85 procent kvar att skörda och vädret är inte stabilt. På Lantmännens spannmålsavdelning är man nu orolig. Och en del av det dåliga vädret är stormen Hans. Den...
Dagens program handlar om klimatvänlig teknik. Produktion av konstgödsel med grön vätgas samt hur solceller utvecklas för att bli bättre och bättre.
Senaste inslagen
Glada bonden vinner tvist mot Arla
Det sena vårbruket
Stressade växter låter
Automatiserad klimatberäkning med Agrosfär
Bra förutsättningar för tjeckiskt lantbruk
Mer vårraps och på fler ställen
Nya krav på äppelodlare
Ökning av antalet djurskyddskontroller
Högtid för rapsodlare
Fler räntehöjningar att vänta
Fler dikor men färre företag
Säsongspremiär för svenska jordgubbar
Tidigare intervjuer
Hur ser forskningsläget ut när det gäller växtskydd för rot- och knölgrödor? Vi har bjudit in professor Erland Liljeroth från SLU för att höra mer om de utmaningar och möjligheter som forskarna har att handskas med.
Vad satellitbilder och artificiell intelligens kan bidra med till dagens lantbrukare vet Joakim Wahlqvist från IT-bolaget Sogeti. Han är dagens måndagsgäst i studion.
I dagens program har vi en rapport från spannmålsmarknaden. Intresset för gårdsbaserad biogas har länge varit svalt i Sverige. Det vill Jordbruksverket ändra på. Dagens måndagsgäst Anna Hagerberg ska berätta om myndighetens nya satsning på biogasrådgivning.
Vi har bjudit in Niels Andresen till dagens måndagsintervju för att svara på hur den ekologiska marknaden i Sverige mår.
I dagens måndagsintervju ska det bland annat handla om resistensproblematik vid svampbehandlingar.
Den har kallats både arbetsförmedling och dejtingapp för kor, men hur fungerar egentligen nystartade betesförmedlingen? Vad är syftet och vad hoppas man uppnå? Vi bjöd in Fredrik Rydhagen från länsstyrelsen för att reda ut begreppen i dagens måndagsintervju.
Hur artar sig egentligen årets växtsäsong? Vi bjöd in HIR Skånes växtodlingsrådgivare Paul Leteus till en måndagsintervju för en genomgång av de vanligaste grödorna.
Äldre spannmål, exempelvis spelt, har en plats vid våra bord och på våra åkrar. Det menar forskaren Karin Wendin som deltar i projektet Historiska sädesslag i framtidens mat. I dagens måndagsintervju ska hon berätta mer.