Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
I dagens program ska vi ta oss ut i skogen och träffa två dragvilliga hästar. Förr var hästen det primära dragdjuret både inom jordbruket och skogsbruket. Men med maskinernas intåg...
Det kommer ny teknik inom kraftuttagsdrift. I dagens program tittar vi på elektrisk mekaniska system. Vi får också lära oss mer om ett sätt att äta upp en liten andel...
I dagens program får vi höra hur Lyckeby Starch med ett snitt på ungefär 11 ton handelsstärkelse per hektar går mot ett normalår och hur slumpvisa jordprovtagningar i Skåne och...
I dagens Lantbruksnytt har vi besökt sockerbruket i Örtofta. Årets sockerbetskampanj ser ut att bli lång, dels på grund av inkörningsproblem på fabriken men även för att årets skörd ser...
I dagens program berättar vi bland annat att svenska ekobönder får mindre stödpengar jämfört med grannländerna och om ett nytt projekt skall samla kunskap om mellangrödor i ett webbaserat verktyg.
Förhållandevis stabilt mjölkpris de senaste två åren, men enligt Sveriges mjölkbönder är det fortfarande för lågt för att mjölkbönderna ska tjäna några pengar. Och mellangrödor i grönsaksväxtföljden skall ge bättre...
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda...
Svenskafoder

Senaste inslagen

Stabilt ekonomiskt resultat för svenska lantbruket
Bättre betalning ska ge fler odlare
Maskinshow i Åstorp
Slakterierna ser positivt på nötköttsmarknaden
Camelina sativa - kulturväxt med användbar olja
Dataväxt seminarie med rätt insats på rätt plats
Ny handlingsplan för gris, nöt och lamm
Digital plattform som gynnar klimat och lönsamhet
Norrländsk algforskning
ASF slår hårt mot drabbade tyska grisbönder
Kvalitetsrevision på mjölkgård
Firmor från Ukraina ställer ut på Agromek
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.