Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

I dagens program berättar vi lite om Årets Traktor 2021 och så sammanfattar vi några av veckans viktigaste händelser.
Odlingskunskapen kommer till stor del vara digital framtiden. Hushållningssällskapet har fått stöd till att utveckla allvetande algoritmer för lantbruket. Och vi hör Sven Bengtsson, vd på Maskingruppen Staffanstorp summerar hur...
Landets fårproducenter upprörs över att Regeringen vill flytta norrländska genetiskt viktiga vargar till mellansvenska län. Och Crispr-potatisen finns redo för att börja odlas hos Lyckeby. Men får de negativt besked...
I dagens program möter vi ett nytt bolag som ska utveckla växtförädlingen inom potatis. Vi träffar också Hushållningssällskapet med anledning av att deras tjänst markkartering.se har vuxit rekordsnabbt.
I dagens program får Arla ge sin syn på ärendet mellan dem och Konkurrensverket och så pratar vi med Jordbruksverkets chefsveterinär om myndighetens pressade läge med tre allvarliga sjukdomar bland...
I dagens Lantbruksnytt berättar vi att Arla riskerar miljonböter då konkurrensverket stämmer mejeriet för att ha samarbetat på ett otillåtet sätt i samband med en upphandling. Vi får även höra...
Lantbruksnytt inleder veckan med en rapport från spannmålsmarknaden som återigen vänt uppåt
Vi sammanfattar nyhetsveckan i Svepet. Du hittar alla inslag och program här på vår hemsida.
Svenskafoder

Senaste inslagen

Urea alternativet när europeiska gödseltillverkare stänger ner
Lyckegård satsar på vatten för en hållbar framtid
Skenande elpriser minskar livsmedelsexporten
Sima redo för mässa i november
Björketorps gård testodlar soja och lupin
30 lantbrukare deltar i odlingsförsök med soja och lupin
Lågt proteinvärde i årets maltkornsskörd
Ny kultivator från Lemken
Köckerling på demo turné med Lyckegård
Ny högpresterande kvarnvetesort på marknaden
De byggde egen stripp tillage
Ekomatpriserna ökar mindre än konventionella
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.