Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

I dagens Lantbruksnytt tittar vi på en ny dansk fågelskrämma med inspelade varningsljud och nödrop från artspecifika fåglar som testas i svenska fält. Ogräsproblematiken i lökodlingen blir allt värre för...

Risken är stor att glyfosat försvinner när nuvarande godkännande löper ut, en grupp som får det svårt då är de växtodlare som tillämpar conservation farming. 
Och nya bromskrav på traktorer...
I dagens program redogör forskare om hur man kan förutspå vädret på riktigt och så ska gratis rådgivning via Landsbygdsprogrammet ge mer kunskap om den egna gårdens natur- och kulturvärden.
I dagens program får vi höra om hur svartfåglar tvingar lantbrukare att så om hela majsfält. Det handlar också om att havrearealen ökar rejält, främst tack vare högre priser.
Det är dags för en ny vecka med Lantbruksnytt där vi rapporterar från spannmålsmarknaden. Det är stigande priser på spannmål i Amerika.
I veckan har vi bland annat rapporterat om läget i olika grödor och om Elmia-mässan som har ställt in. I dagens program sammanfattar vi fler av veckans nyheter i svepet.
Vi rapporterar från sockerbetsfälten där utvecklingen ser fin ut i fält, särskilt nu med varmare väder. Och odlare testar självplock av färskpotatis som komplement till jordgubbarna.
En del höstraps tog skada av frosten i första halvan av maj. Lantbrukare uppmanas att ut och titta i sina fält, klumprotsjuka och rapsjordloppor är annat att håll koll på....
Svenskafoder

Senaste inslagen

Landsbygdsföretag sämre på att nyttja skattesystemet
Samson Agrolize maskinvisning
Förhandla solcellsarrenden eller bygg själv
Foodhills siktar på god lönsamhet för sina odlare
Klimatbonus för mjölkgårdar som gör jobbet
Storslam för mässans största hondjur
Det svenska stallet går bättre än det danska
Minskad import av gris i Kina slår hårt mot Danmark
Arrendeavtalen för solceller på mark
Ökande intresse för Randex vagnar
50-fots skärbord ökade kapaciteten
Fågelinfluensan här för att stanna
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Hur ser forskningsläget ut när det gäller växtskydd för rot- och knölgrödor? Vi har bjudit in professor Erland Liljeroth från SLU för att höra mer om de utmaningar och möjligheter som forskarna har att handskas med.
Vad satellitbilder och artificiell intelligens kan bidra med till dagens lantbrukare vet Joakim Wahlqvist från IT-bolaget Sogeti. Han är dagens måndagsgäst i studion.
I dagens program har vi en rapport från spannmålsmarknaden. Intresset för gårdsbaserad biogas har länge varit svalt i Sverige. Det vill Jordbruksverket ändra på. Dagens måndagsgäst Anna Hagerberg ska berätta om myndighetens nya satsning på biogasrådgivning.
Vi har bjudit in Niels Andresen till dagens måndagsintervju för att svara på hur den ekologiska marknaden i Sverige mår.
I dagens måndagsintervju ska det bland annat handla om resistensproblematik vid svampbehandlingar.
Den har kallats både arbetsförmedling och dejtingapp för kor, men hur fungerar egentligen nystartade betesförmedlingen? Vad är syftet och vad hoppas man uppnå? Vi bjöd in Fredrik Rydhagen från länsstyrelsen för att reda ut begreppen i dagens måndagsintervju.
Hur artar sig egentligen årets växtsäsong? Vi bjöd in HIR Skånes växtodlingsrådgivare Paul Leteus till en måndagsintervju för en genomgång av de vanligaste grödorna.
Äldre spannmål, exempelvis spelt, har en plats vid våra bord och på våra åkrar. Det menar forskaren Karin Wendin som deltar i projektet Historiska sädesslag i framtidens mat. I dagens måndagsintervju ska hon berätta mer.