Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

RJ Maskiner

Senaste programmen

I dagens Lantbruksnytt tittar vi på en ny dansk fågelskrämma med inspelade varningsljud och nödrop från artspecifika fåglar som testas i svenska fält. Ogräsproblematiken i lökodlingen blir allt värre för...

Risken är stor att glyfosat försvinner när nuvarande godkännande löper ut, en grupp som får det svårt då är de växtodlare som tillämpar conservation farming. 
Och nya bromskrav på traktorer...
I dagens program redogör forskare om hur man kan förutspå vädret på riktigt och så ska gratis rådgivning via Landsbygdsprogrammet ge mer kunskap om den egna gårdens natur- och kulturvärden.
I dagens program får vi höra om hur svartfåglar tvingar lantbrukare att så om hela majsfält. Det handlar också om att havrearealen ökar rejält, främst tack vare högre priser.
Det är dags för en ny vecka med Lantbruksnytt där vi rapporterar från spannmålsmarknaden. Det är stigande priser på spannmål i Amerika.
I veckan har vi bland annat rapporterat om läget i olika grödor och om Elmia-mässan som har ställt in. I dagens program sammanfattar vi fler av veckans nyheter i svepet.
Vi rapporterar från sockerbetsfälten där utvecklingen ser fin ut i fält, särskilt nu med varmare väder. Och odlare testar självplock av färskpotatis som komplement till jordgubbarna.
En del höstraps tog skada av frosten i första halvan av maj. Lantbrukare uppmanas att ut och titta i sina fält, klumprotsjuka och rapsjordloppor är annat att håll koll på....
Svenskafoder

Senaste inslagen

Premiären för svensk färskpotatis
Svenska Foder - Stabilt utsädesläge
Ombyggd såmaskin från Horsch
Det går att minska CO2-avgången
Lantbruket är lösningen
Innovationsmöte på Agro Food Park
Lag Polens mix av insatser i Rapsmästaren
Precisionsutfodring med NIR-scanner
Mest olja per hektar vinner
Svensk grisgenetik i världsklass
Väderstad i fält med nya radhackan
Grillsäsongen starta sakta i år
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.