Två ROC strängläggare på gården
Pickup-strängläggaren ger stor kapacitet och bättre kvalitet på fodret. Anledningen är att det blir mindre mängd råaska, skräp och föroreningar.
Aagaard Maskinstation i Egtved i Danmark har två stycken Scan-Rake ROC pickup-strängläggare som de servar sina kunder med.
Maskinstationens ägare, Peter Dahl, berättar att de hanterar gräs och majs åt mjölkproducenter i trakten ända från sådd till skörd.
– De måste ha ett ensilage, med så lite jord och skit i som det över huvud taget är möjligt, berättar han.
Aagard Maskinstation producerar ett stort antal ensilagebalar, som de säljer med innehållsdeklaration över hela Danmark.
Oavsett om ensilaget skall läggas i plansilo eller plastas in, är det två saker, som är speciellt viktiga enligt Peter Dahl. Det är hög kapacitet vid skörden och en mycket hög kvalitet på det färdiga ensilaget.
– Vi har kommit en hel del närmare bägge delarna genom att använda Scan-Rake ROC picup-strängläggare, som vi har två av, säger Peter Dahl.
Dessa två nya gula maskiner har ersatt två rotorsträngläggare.
En fördel med pickup-strängläggaren är att den kan ta hand om en bredare sträng och man kan lägga fodret in mot mitten eller ut mot sidan. Kör man mot sidan blir den samlade arbetsbredden hela 18 meter.
– Vi ökar kapaciteten med 40 procent, säger Peter Dahl.
Förutom att ge högre kapacitet, så följer det heller inte med jord upp i ensilaget, när Scan-Rake ROC picup-strängläggaren är korrekt inställd.
Analyser på ensilage från 2006 och 2007 som gjorts med hjälp av rotorsträngläggare visar ett innehåll av råaska på 7,0-9,5 procent, medans ensilage som gjorts med ROC picup-strängläggare under 2008 bara innehöll 5,9 procent råaska, när landsgenomsnittet var 9,4 procent.
Motsvarande analyser från 2008 och 2009 visar, att där det kördes med rotorsträngläggare, var det i genomsnitt på tre analyser 15,6 procent råaska. Där det kördes med ROC picup-strängläggare, var det i genomsnitt på tre analyser 8,2 procent råaska. Alla analyser har gjorts av Eurofins Steins Laboratorium A/S.
– Det är inte svårt att ställa in den, så att den räfsar rent utan att ”harva” marken, säger Peter Dahl.
Grödan lyfts upp från jorden av picupfingrarna, lägger upp det på bandet, som transporterar grödan på tvären i förhållande till körriktningen.
Bandet, som är uppdelat i tre sektioner, kan valfritt ställas in för att snurra mot höger eller vänster sida även under belastning, och på så sätt placera grödan efter rådande förhållanden.
Markföljsamheten är mycket bra, eftersom det är tre lika stora sektioner, som är upphängda i en avfjädrad konstruktion. Det hydrauliska systemet har dessutom ackumulatorer, som tar bort alla stötar ur systemet.
Det är också en stor fördel, att pickuparna kan lyftas upp så högt, att de kan köras tvärs över en färdig sträng utan att dra med den.
En annan uppenbar fördel med pickup-strängläggaren är, att den inte plockar upp knytnävsstora stenar, som kommer med in i hacken eller pressen.
Höjdinställningen sker manuellt och individuellt ute på de tre sektionerna, som har en sammanlagd effektiv pickupbredd på 8,35 meter (9,5 meter inkl. sträng) på modell RT 950, som Aagaard Maskinstation har.
Förutom denna modell finns det en större och en mindre i ROC-programmet – med arbetsbredder på 10,8 meter respektive 7,3 meter.