ANNONS

Tyst och smidig tolvtonnare med många små praktiska detaljer

Med ett extra utskjut där bak för en fjärde rad bankare, hydrauliskt skjutbar grind samt andra raden bankare flyttbar fram/bak är Ponsse Wisent ytterst flexibel vad gäller längden på det som ska skotas. Utnyttjas hela lastarena kan man lägga två rader med 2,5 meter långa stockar efter varandra.
I sammanhanget bör tilläggas att de flyttbara bankarna inte är en standardlösning. Ägaren till den maskin NilehnTeknik testar har låtit lossa bultarna som håller bankarna på plats en smula så att man kan skjuta dessa fram och tillbaka över centrumramen med hjälp av kranen.
Alla sådana tricks är bra eftersom det alltid gäller att utnyttja skotaren till max och inte köra runt med outnyttjad lastkapacitet.
Kranen på testmaskinen heter Ponsse K70 Plus och har en räckvidd på 10 meter samt en vridvinkel på 360°. Ponsse Wisent säljs fortfarande som ny och vad gäller kranen kan man välja på 7,9 eller 10 meters räckvidd.
K70 Plus har invändig dragning av hydraulslangar för grip och rotor. Det är bra exempelvis när man kör ris.
Ponsse Wisent finns med både sex och åtta hjul. Den vi provkörde hade åtta hjul. Den sex hjuliga maskinen väger 1 400 kilo mindre än den åtta hjuliga.
Den tvåväxlade mekaniska lådan växlas med en strömbrytare med stillastående maskin. I låg är farten steglös 0–9 km/h och i hög 0–28 km/h. Skotaren har elektronisk körautomatik och urkoppling av bakhjulsdrift samt mekaniska diffspärrar både bak och fram.
Batterierna, 2 stycken på vardera 180 Ah, sitter under en huv fram till höger och skotaren har 24 volts elsystem. Över batterierna sitter en reläbox. Ponsse Wisent har även dubbla generatorer på vardera 80 ampere. Det mesta är genomtänkt vad gäller service förutom påfyllning av hydraulolja. Påfyllning sker till vänster medan siktglaset sitter till höger. Man får alltså springa runt maskinen för att se resultatet av påfyllningen.
Ponsse bytte motorleverantör från Caterpillar/Perkins till Mercedes-Benz år 2000 för samtliga modeller.
Den fyrcylindriga motorn går tyst och när man stänger dörren tror man knappt den är igång. Ljudmätaren visar 58 dBA på tomgång och 62 dBA vid arbete. Det är extremt tyst.
Hytten är även rymlig och sikten är bra. Rutorna är stora och solen strålar in i hytten. Luftkonditioneringen räcker inte riktigt till när det är riktigt soligt och man får använda jalusierna för rutorna eller försöka ställa upp maskinen på lämpligt sätt i förhållande till solen.
Skotaren har ingen ratt utan styrs med en fingerhjulsskiva i vänster armstöd. Det är alltså som på en gammal telefon.
Genom att trycka på strömbrytaren för handbromsen fälls även trappan ner hydrauliskt. Insteget är perfekt och man behöver inte nödvändigtvis klättra över framhjulet för att komma in i hytten, vilket är fallet på en del skogsmaskiner.
Ponsse Wisent är givetvis slät undertill som en skogsmaskin måste vara och frigångshöjden är 65 centimeter.

Ponsse Wisent årsmodell 2005.
Motor: Fyrcylindrig Mercedes-Benz på 4,25 liter och 129 kW (175 hk) effekt vid 2 200 rpm och max vridmoment 675 Nm vid 1 200–1 600 rpm
Transmission: Hydrostat med två mekaniska växlar
Däck: åtta stycken 710/45-26.5
Bränsletank: 130 liter
Lastkapacitet: 12 ton
Kran lyftkapacitet: 106 Nm
Kran räckvidd: 7,9 m
Max hydraulflöde: 145 l/min
Vändradie: 8,0 m
Vikt med 8 hjul: 14 100 kg

Vad kostar reservdelarna:
Bakruta: 8 485
Oljefilter motor: 204
Luftfilter inre: 458
Luftfilter yttre: 466
Hydrauloljefilter: 647
Hydraulpump: 32 737
Hyttfläkt: 1 312

Oskar Bringevik, verkmästare på Ribax i Nävlinge anser att man ska kontrollera att all service utförts ordentligt på maskinen innan man slår till på en begagnad Ponsse Wisent. Bland annat är det en god idé att skruva av luckorna undertill och med ett spett känna så det inte är glapp i kraftöverföringen.
– Det finns dem som slarvar med att smörja nipplarna i kraftöverföringen eftersom man måste skruva av luckor för att komma till, säger han.
I övrigt anser han att Ponsse Wisent är en bra maskin utan specifika problem. Han tipsar om att kolla midjelåset så att bultarna är spända där samt oljan i hög/låg-växellådan så det är rätt mängd och bra kvalitet.
Det kan uppstå sprickor i grinden så det finns anledning att även titta lite extra där.
Många av de Ponsse Wisent som sålts i Sverige har centralsmörjning och den utrustningen borgar som regel för bra underhåll.

Snart 9 000 timmar helt utan problem.
Henrik Bengtsson i Sölvesborg är precis inne på fjärde året med sin Ponsse Wisent. Han kör nästan 3 000 timmar per år med skotaren och är helnöjd.
– Det är min första Ponsse och min fjärde nya skotare som jag köpt, berättar han.
Först hade han en Rottne och därefter två Valmet efter varandra. När han köpte Ponsse Wisent i mars 2005 slog han även till på ett ackumulerande energiaggregat. Han berättar att han var lite nervös i början eftersom aggregatet väger 600 kilo, men det har gått över förväntan.
Han kör en hel del ris med maskinen men använder den som vanlig skotare i huvudsak.
Anledningen till att han bytte till Ponsse Wisent är för att den var exakt rätt storlek och att den spårar bra i gallringar.
Henrik Bengtsson arbetar i ett område där han har nära till inte mindre än tre Ponsse verkstäder. Det hade också betydelse i maskinvalet.

Henrik Bengtsson är nöjd med sin Ponsse Wisent och anser bland annat att ljudnivån i hytten är bra.

Ponsse Wisent har funnits på marknaden i cirka åtta år och har hela tiden haft 12 tons lastkapacitet.

Säkerhetsdetalj mot stölder och skadegörelse. För att kunna öppna motorhuven måste man först öppna dörren och för att kunna öppna locket över batterierna fram till höger måste man först öppna motorhuven.

På den här skotaren är det gjort en förlängning av tubrör i stål så att man fått en fjärde bankare på vardera sidan.

Man kan stå rak i hytten på en Ponsse Wisent.

NilehnTeknik skotar med Ponsse Wisent.

Relaterade artiklar