Undvik brand i tröskan
En tröskbrand är inte roligt att råka ut för. Dels sker branden just när maskinen används och dels är det en dyr maskin och även om den är försäkrad tvingas man betala självrisk och det är inte heller rätt att ersätta den med en likvärdig maskin mitt i säsongen.
Men man kan minska risken för brand.
Se över hela tröskan och rengör känsliga ställen innan den startas för första gången efter vinterförvaringen.
Kör ut den direkt på en öppen plats, så om det skulle uppstå en brand, denna i varje fall begränsas till enbart trödkan.
Kör hela verket en stund och känn sen så alla remmar är lagom spenda, att inga remskivor och axlar har glapp och att inga lager blir varma.
Använd tryckluft för att blåsa rent vid motor och andra delar som blir varma.
Även om tröskan rengjordes innan den ställdes in för vinterförvaring finns det både fåglar och gnagare som kan se tröskan som den perfekta bostaden och därmed släpa in en massa nytt smuts i den.
Skulle ändå det värsta hända när man är igång så är bransläckare bra, och då räcker det inte med en, som de flesta tröskor är utrustade med.
Vid en brand blir de flesta lite uppspelta och den med den första brandsläckaren får man kanske därmed inte perfekt träff. Men om man har tre till fyra stycken brukar man kunna få bukt med de flesta bränder om man hinner börja släckningsarbetet i tid.
En släckare ska alltid finnas precis vid hytten, så om inget annat föraren kan blåsa lite rent och rädda sig själv.
Sen är det bra att ha en på vänster sida på skärbordet att ta till när nummer ett är slut och man är nere på marken. Var man sen sätter nummer tre och fyra är en smaksak. En till nere på stegen är ingen dum idé och en på höger sida är inte fel det heller.
Att flera brandsläckare kan vara helt avgörande finns det statistik på. På gårdar där man kör med flygande tömning och fått brand i tröskan har man iböand klarat sig då även traktorn med följevagnen haft en brandsläckare med sig.