ANNONS

Undvik olyckor i skörden

Spannmålsskörden är en hektisk period på många lantbruk och risken för olyckor är stor. Grunden för att minimera olyckor är att inte stressa, sköta dagligt underhåll och följa alla rutiner under hela arbetsdagen, även om den är lång. 

Först och främst ska alla maskiner vara underhållna enligt plan så de fungerar och kopplade på rätt sätt och med alla säkerhetsskydd i ordning, och där det behövs rengjorda så inte damm och boss kan fatta eld om det blir varmt.
En annan grundläggande och självklar sak är att de förare som kör maskinerna är utbildade och vet hur allt fungerar.
Brandsläckare ska finnas på traktor, tröska och press och ska kontrolleras så visaren står på grönt och att säkringen är på plats. En pulversläckare ska bytas när den är fem år gammal.

Innan arbetsdagen startar bör arbetsledaren gå igenom vad som ska ske under arbetsdagen, gärna ett mål vad som ska hinnas med och vad all personal bör vara uppmärksam på. Det kan exempelvis vara att en trafikerad väg ska korsas eller en parti med dålig sikt finns på färdvägen, något som förarna bör vara uppmärksamma på. Vem som ska göra vad och vem som eventuellt ersätter vem om det blir tal om en förändring är också en bra grund för att minska risken för missförstånd. Missförstånd är nämligen en källa till olyckor och skador.

Eftersom vädrets makter har en avgörande betydelse under skörd är det ofta svårt att i förväg veta exakt hur lång arbetsdagen blir. Därför är det viktigt att all personal har med sig mat och dryck så det verkligen räcker till samt att raster hålls för måltider och lite återhämtning.
Att ha tillgång till någon i den äldre generationen, som inte längre är aktiv i lantbruket, men som kan köra ärenden som att hämta reservdelar, köra ut med fika, med mera är en stor fördel och minskar stressen i arbetslaget.

Finns det möjlighet att köra skift så att förare kan bli avlösta innan det blir allt för mycket övertid är det naturligtvis en fördel.

Det gäller även att alla inblandade är uppmärksamma på förändringar och att information ges till alla när så sker.
Sker ett haveri och exempelvis en ny traktor ska kopplas till ett redskap gäller det att allt fungerar perfekt även med det nya ekipaget och att säkerheten finns där.

Undvik snabba manövers. Oavsett vad som ska justeras eller ställas in på skördetröskan, traktorn eller maskinen. Tänk alltid efter före, så att maskinen är avstängd, upphissad och säkrad, med mera, innan arbete sker.

Relaterade artiklar