Uppåt i skogen
Krisen för skogsbrukets leverantörer är över och det går åt rätt håll igen. Det konstaterades på exportsamverkangruppen Fortecs möte under hösten. Dessutom uppmärksammades problemen med markskador i skogen.
Leverantörerna av maskiner och utrustning för skogsbruket är överens om att krisen nu definitivt är över. Man rapporterar generellt om en uppåtgående trend sedan 6-12 månader. Marknader som nämns som speciellt positiva är Tyskland och Finland.
Den svenska marknaden verkar ha varit relativt oberörd av den nu snart glömda lågkonjunkturen. Till och med den envist “motiga” nordamerikanska marknaden tycks ha bottnat och vänt uppåt, om än i sakta mak. Ryssland är fortsatt ostadigt för leverantörer till skogsbruket, men beskrivs som en tickande bomb – i positiv bemärkelse.
Ett generellt problem för tillverkare av maskiner och utrustning, är att många av deras underleverantörer inte hunnit med i svängningen när trenden vände uppåt vilket har medfört långa leveranstider.
Tjänsteleverantörerna i Fortec rapporterar en fortsatt avvaktande internationell marknad. En förklaring är att flera av de företag som tidigare upphandlat skogliga tjänster, nu har egen internationell erfarenhet och kompetens och därmed inte behöver köpa sådan kunskap i samma utsträckning som förr. Samtidigt har biståndssektorn ändrat fokus från skogliga projekt till mer allmänt naturresursinriktade insatser. Den afrikanska kontinenten är måhända undantaget som bekräftar regeln.
Markskador
Frågan om markskador under avverkning är alltid aktuell. Fortec har “lagt örat mot marken” för att ta reda på om branschens aktörer har problemet med markskador på agendan. Det visar sig att en rad åtgärder redan vidtagits och att fler är på gång. I Fortecs rundringning har fyra pågående insatsområden utkristalliserat sig.
1. Utbildning – som ett exempel på detta kan nämnas att Skogforsk, på initiativ av SMF Skogsentreprenörerna, under 2010 genomfört utbildning på temat markskador och skogens vatten. Hittills har nästan 2 000 verksamma inom skogsbruket gått dessa kurser.
2. Planering – som en del i utbildningssatsningarna ingår även planering av avverkning och transporter i syfte att minimera markskadorna.
3. Utrustning – en del av problemen kan lösas med t.ex. band, hjul och broar som utvecklats för att vara skonsamma mot marken.
4. Maskinutveckling – även bland maskintillverkarna förekommer försök att komma tillrätta med markskadeproblemet. Exempel på det är flera axlar, vagnstyrning, utveckling av mindre maskiner med t ex banddrift. Det mesta av denna utveckling sker dock inte hos de stora maskintillverkarna, utan hos mindre, och mindre kända tillverkare.
Genom Skogforsk satsar dessutom skogsbruket betydande medel på forskning och utveckling, av såväl kort- som långsiktig karaktär, för att komma tillrätta med markskadeproblematiken.
Branschen verkar enligt rundringningen väl medveten om vilka konsekvenser som kan bli följden av att ignorera problemen med markskador. Det skulle kunna leda till begränsning av GROT-uttag, krav på mindre skotarlass, avverkningsförbud i närheten av vattendrag under vissa årstider, förbud mot “tunga” skotare, mm.
Helt klart är att insatser för att klara markskadeproblematiken i skogsbruket har hög prioritet. Fortec kommer att fortsätta bevaka utvecklingen i frågan.