ANNONS

Ställ hårdare krav på slakterierna

I Sverige är självförsörjningsgraden på griskött just nu 65 procent. På tolv år har vi gått från 3,9 miljoner grisar per år till 2,9 miljoner. Samtidigt har vi ökat konsumtionen av griskött i landet vilket inneburit att svensk grisnäring tappat 33 procents marknadsandel sedan EU inträdet.
I ett land där man importerar griskött för att klara konsumenternas efterfråga brukar normalt priset till lantbrukaren vara större än i ett land där man systematiskt producerar för export. Därför borde svenska slakterier betala mer för grisarna än exemplevis danska och tyska, då dessa länder exporterar mycket griskött.
Men av någon anledning är det tvärt om nu. Svenska lantbrukare får uselt betalt för sina grisar när de lämnas till svenska slakterier.  Scans nogtering är i dag 9:75 kronor per kg medan den tyska lantbrukaren får 13:48 kronor per kg och den danska får 12 kronor per kg.
Bäst i Europa är de spanska slakterierna som just nu betalar 15:10 kronor per kg.
Storbritannien är ett land som precis som Sveirge importerar mycket fläsk och där ligger noteringen just nu på 14:41 kronor per kg.
Det är lätt att skylla på större kostnader i slakt och styckning, eftersom svenska slakterier har mindre volymer än många av de utländska. Men det stämmer inte. Det finns små slakterier som betalar mer än de stora och även om tyskarna enlit uppgift är mycket effektiva på slakt och styckning handlar det om öre per kg i skillnad.
Störst är skillnaden för betalning av suggor mellan Sverige och exempelvis Tyskland och en del svenska lantbrukare har levererat utslagssuggor dit. Tyvärr är det ingen hållbar lösning eftersom frakten äter upp en krona per kg i den affären.
Med nuvarande i Sverige låga grispris och höga spannmålspris går producenterna med förlust. Så har det varit i över ett halvt år nu och många uppfödare har tvingats upphöra med verksamheten. Näringen har uncder hösten och vintern uppvaktat olika organisationer och politiker för att få hjälp i ett akut läge, utan resultat. Men nu går blickarna mot slakterinerna. Grisuppfödare som NilehnTeknik har pratat med anser att det framförallt är slakterierna som missköter sig nu och uppmaningen från dessa uppfödare är att så många  som möjlgit går samman och ställer krav på slakterinerna. Antingen får de betala ett rimligt pris i nivå med övriga slakterier i Europa, eller får de bli utan grisar.

Relaterade artiklar