Utbredd oro för svensk livsmedelsförsörjning
Var tredje svensk, 34 procent, upplever en oro för en eventuell framtida livsmedelsbrist i Sverige, enligt en ny SIFO-undersökning som Verian genomfört på uppdrag av Skånemejerier. Undersökningen synliggör även ett litet förtroende för svensk livsmedelsförsörjning.
– Det är såklart tråkigt att förtroendet är lågt för den svenska livsmedelsförsörjningen. Särskilt i tider av osäkerhet är det viktigare än någonsin att inse dess betydelse för vårt lands beredskap och dess potential att bidra till den gröna omställningen, säger Cecilia von Perglas, vd på Skånemejerier.
Enligt undersökningen har varannan svensk (50 procent) ett lågt förtroende för att Sveriges livsmedelsproduktion kan förse hela befolkningen med mat i framtiden.
– Den svenska livsmedelsproduktionen har stora möjligheter att förse oss med näringsrik mat. Genom att till exempel konsumera produkter från våra svenska mjölkbönder skapar vi inte bara förutsättningar för ett livskraftigt svenskt lantbruk, utan även för en framtida livsmedelsberedskap av näringsrika livsmedel som främjar en god hälsa, säger Cecilia von Perglas.
Brist på kunskap kan minska förtroendet
Enligt Sifo-undersökningen framkommer det att varannan svensk, 52 procent, har en liten kunskap om livsmedelsproduktionen. Siffran ökar bland unga vuxna i åldern 18–29 år, 60 procent.
– Det kan finnas ett samband mellan okunskapen, det låga förtroendet och oron. Vi behöver fortsätta öka förståelsen för den svenska livsmedelsproduktionens stora framtida potential. Inte bara vad gäller att förse oss med hälsosam mat, utan även de många mervärden den medför. Den svenska mejerinäringen medför till exempel ett stort hänsynstagande till miljön, en världsledande djuromsorg och arbetstillfällen lokalt, säger Cecilia von Perglas.
Undersökningens resultat i korthet:
Varannan svensk (50 procent) har litet förtroende för att Sveriges livsmedelsproduktion kan förse hela befolkningen med mat i framtiden.
Var tredje svensk (34 procent) upplever en oro för en eventuell framtida livsmedelsbrist i Sverige.
Varannan svensk (52 procent) uppger att de har liten kunskap om livsmedelsproduktionen. Siffran ökar bland unga vuxna i åldern 18 till 29 år (60 procent).