ANNONS

Uteblivet fraktavtal fick priset att stiga

Åtminstone i det korta perspektivet så medförde antagligen det faktum att Ryssland drog sig ur nya fraktavtal med Ukraina i måndags att priset på spannmål steg. Det finns analytiker som anser att det är rätt, utan avtal stiger priset medan andra analytiker anser att priset på spannmål kommer att falla framåt även utan avtal.

Marknadsläget för spannmål är således svårtolkat. Även rapporten från IGC, som vi skrev om i går, och som anger att lagren minskar i världen under kommande säsong är prisdrivande. Det som fortfarande talar för att priset på spannmål ska ner är ju att vete i dag kostar 2:86 svenska kronor per kg på Matif och även om det är långt under drygt 4 kronor per kg som var fallet våren år 2022 direkt efter Rysslands invasion i Ukriana, så är 2:86 ett historiskt högt pris för vete. Går vi tillbaka decennium efter decennium är runt 1:50 mer normalt egentligen.
Veckans förändringar på Matif i Paris blev för vete plus 6,7 procent, för majs plus 4,1 procent och för raps plus 1,0 procent.
På börsen i Chicago steg priset för vete med 5,4 procent medan majs gick upp i pris med 4,0 procent och sojan ökade i pris med 1,4 procent.
Vad som sker med priserna kommande vecka är dock oklart. Börserna startade med prisuppgångar med anledning av det stoppade avtalet men priserna föll tillbaka under fredagen. För vete var prisvariationen hela 35 öre per kg under veckan.
Odlare som vill ta del av prisuppgången snabbt måste handla med terminer. Den fysiska marknaden rör sig betydligt långsammare och det går således inte att sälja vete av fysisk vara för 2:86 kronor per kg.
Handeln med fysiks spannmålsråvara i Sverige är liten nu under några veckor och därmed finns inga säkra dagspriser att redovisa. Dessa priser återkommer vi med när skörden kommit igång och handeln tagit fart igen.

Relaterade artiklar