Utmanande spannmålsskörd i Sverige
Spannmålsskörden 2021 blev mindre än de prognoser som tidigare gjorts för säsongen. På nationell nivå är volymerna mindre totalt men med relativt stora regionala variationer.
Det blev kallare i april, blötare i maj, varmare och torrare i juni och juli samt blötare och kallare än normalt i augusti. Inte många rätt för en spannmålsproducent.
Att vädret blir mer och mer instabilt över tid och att värderingen av “normalväder” ändras hela tiden är något vi verkar få leva med. Värmen under skördeperioden, framför allt i södra och sydöstra Sverige, och sedan omfattande regnväder i augusti, gjorde att det blev svårt för många som endast kyler med uteluft att säkerställa kvalitén. De nödvändiga längre perioderna med svalt och torrt väder som är nödvändiga var ofta svåra att hitta. Om fuktig eller varm luft blåses in i spannmålet kan det bli skador direkt eller senare under lagringssäsongen.
För de som valt att kyla sin spannmål med en kylmaskin, har vädret dock ingen större betydelse. De levererar alltid konstant temperatur och fuktighet oavsett väder.
Ett exempel är Granifrigor, från Kallan som bland annat Andersfälts Gård i Halland investerat i.
På den fint belägna anläggningen Andersfälts Gård utanför Eldsberga, Halmstad kommun, bedrivs spannmåls- och svinproduktion. Anläggningen är också en stark producent av gräsmattor på rulle under varunamnet Turfman sedan tidigt sajuttiotal. Spannmålsverksamheten består av odling främst på egna marker med cirka 1 800 ton i årlig skörd.
Efter torkning lagras spannmålet både i inomhusfickor och planlager. Kylningen sker vanligtvis i fickorna där en del också slutlagras medan en del körs över kylt och klart till planlagret. En viss del kyls även ute i planlagret.
– Anledningen att vi vill kyla vår spannmål med Granifrigor är enkel. Vi vill kunna säkerställa spannmålskvalitén utan att förlita oss på att uteluften varken är för varm eller fuktig, säger Petter Gunnarsson, driftansvarig på Andersfälts Gård. Genom att kyla hela volymen till max 14°C minskar vi också vår egen arbetsinsats då vi inte längre behöver köra runt spannmålet då varmgång annars lätt kan uppstå.
– Spannmål som skördas vid lägre vattenhalter, runt 14 procent, behöver inte ens torkas eftersom vi har en kylmaskin och med säkerhet vet att vi kan kyla ned direkt, säger William Kähler, ägare av Andersfälts Gård.
Efter rensning och aspiration läggs den i planlagret och kyls ned direkt. Att snabbt kyla spannmålet till max 14°C eliminerar i princip risken helt för insektsangrepp.
– Vårt mål är också på sikt att vid stora skördevolymer kyla ned otorkad spannmål i väntan på torkkapacitet. Om torken är upptagen kan vår spannmål normalt inte ligga speciellt länge innan skador riskerar att uppstå men kan vi sänka temperaturen så köper vi oss tid och kan torka när det lugnat ned sig, säger Petter.
Andra kunder
Varaslättens Lagerhusförening har investerat i sin andra stora Granifrigor modell GC500 Europe på kort tid. Den nya maskinen levererades inför årets skörd och kyler spannmål på ett flertal silos som vardera rymmer cirka 5 500 ton.
– Vi hade redan använt en likadan maskin i två säsonger så vi visste precis vad den gick för. Den första överträffade våra förväntningar avseende både kylkapacitet och enkelhet att sköta, , säger silomedarbetaren Christoffer Berggren.
Anläggningen är imponerande och växer hela tiden men kontrollerat. Årligen hanterar föreningen runt 300 000 ton spannmål där merparten är på anläggningen i Vara.
– I takt med att anläggningen kontinuerligt byggs ut, ökar också behovet av att kyla ned spannmålet snabbt och effektivt för att inte riskera temperaturrelaterade skador. Vi har inte tid att cirkulera spannmålet i dessa stora silos om varmgång skulle uppstå. Att köra runt endast en silos tar en oerhörd tid och tänk då om varmgång skulle uppstå i flera. Dessutom är alla silos fulla så det finns ingen tom silo att köra det till, , fortsätter Christoffer.
Kallan tillhandahåller kompletta, mobila kylmaskiner i ett stort urval av modeller och varierande tillvalsutrustning. De har marknadens största såväl som den minsta maskinen samt även det bredaste modellutbudet.