ANNONS

Vinst i växtodlingen 2024

I dag kan man sälja höstvete till ett fast pris på 2:50 kronor per kg för leverans i skörd år 2024. Samtidigt kan man köpa kvävegödsel till ett pris på endast 12 kronor per kg N. Det ger ett TB II på 7 000 kronor vid en skörd på 9 ton per hektar.

Vi lät en lantbruksekonom sätta in nuvarande priser på gödsel, dagens pris på diesel samt räkna upp kostnaden för växtskydd med 5 procent, antagen kostnad för kemikalierna nästa år. Då är det i kalkylen även tillfört så mycket P och K som skörden bortför och rådgivaren har även räknat med ett pris för Axan på över 4 kronor per kg trots att N27 endast kostar 3:27 kronor per kg i Tyskland i dag. Vid en skörd på 9 ton per hektar och ett fast pris för spannmålen på 2:50 kronor per kg visar kalkylen en vinst på 6 700 kronor i ett så kallat TB II. Där är även maskinkostnaden, eget arbete och ränta på rörelsekapital medräknat. Vi har dessutom inte tagit med något eventuellt EU stöd vilket sannolikt medför att vi med råge passerar 7 000 kronor per hektar i praktiken. Det finns även effektiva lantbruk som har mindre maskinkostnader än vad lantbruksrådgivarna räknar med i sina kalkyler och därmed får ett ännu bättre resultat.

Sälj nu
Det går således redan i dag att sätta ner foten och erhålla en lönsam spannmålsodling år 2024.
Lantbrukare kan sälja spannmålen och köpa gödsel och även mycket annat om man vill. Priset kan gå upp eller ner på både det man köper och det man säljer men det spelar ingen roll. Det viktiga är att kalkylen går ihop med de siffror som avtalas. Förfarandet är fortfarande ovanligt bland svenska lantbrukare men är synnerligen viktigt för att lyckas. Viktigt är alltid att inte sälja mer spannmål än vad man med säkerhet skördar.

Relaterade artiklar

6 kommentarer om “Vinst i växtodlingen 2024”

 1. Anonym

  Var kan man få 2.50kr i skörd

  1. Anders Niléhn

   BM Agri och Lantmännen, bland annat

   1. Rolf Ahlstrom

    Nitrifiera kvävet till NO3 NITRAT och med styrning av PH OCH TEMPERATUR FIXERA ner LUFTKVAVE I SLURRYN som blir luktfri därmed ökar volymen på utgivan och slippa förluster till atmosfären.

 2. Mats Carlstedt

  Att detta destruktiva giftjordbruk bara får fortgå. Mikrolivet, insekter, fåglar ja hela näringskedjor utrotar dessa miljöbovar. Hotar grundvatten och alla dessa fossila utsläpp “metan/växthusgaser” som ALDRIG försvinner med detta hälso och miljöförstörande skräp som odlas i konstgödning och besprutning med kemi.
  När gräs, klöver och ört växer av sol och regn helt i samklang med naturen.

  Alltid smartare ha ko på bete än att odla spannmål nämnligen. Gräsbete ger upp till 750 kg nötkött per hektar, med en del vinteerensilage. Storindustriodling med konstgödning, bekämpningsmedel etc etc ger upp 10 000 kg vete per hektar. Det blir 150 kg animaliskt protein mot 850/5=170 kg vegetabiliskt (biotillgänglighet 1/5). Gräsbetet är rena hälsokuren för miljö och hälsa, medan veteodlingen är rena katastrofen. Betet kan även ge en del mjölk, samt läder. Och betesmarken är naturskön. Vilken matproduktion är vettigast av dessa? Förvisso en dum fråga, om man nu bryr sig om ett fungerande ekosystem, hälsa och miljö. Finns inget kommersiellt odlat som innehåller bråkdelar av vitaminerna och mineraler gemnfört mot animalier där kon/nötdjur uteslutande äter gräs, klöver och ört. Vår art är inte genetiskt anpassade för en fröbaserad kost. Vår art kan inte häller tillgodogöra oss det ohållbara vegetabiliska proteinet på ett adekvat vis. När det gäller hur mycket mer av näringsfattiga miljöförstörande vegetabilier som behövs för att uppfylla vårt dagliga behov av Näringsämnen gämnföra med hur mycket riktigt producerat naturbetes kött för dagsbehov och energi. Ja omkring 12,5 gånger mer bönor än kött.
  Mer än 10 gånger mer fossil energi att äta vegetabiliska bönor än att äta riktigt animaliskt kött. Mer av mindre närings rika grödor. Helt galet att detta ohållbara sk. Jordbruk är lagligt. Alla andra arter lever sina liv för att upprätthålla ett fungerande ekosystem. DET kan inte skadedjuret Homosapiens skryta med precis. Att sen inte skämmas över att fortsätta förgifta och utrota mångfald är förvånande.
  Allt man känner är förakt.

  1. May Grouchy De Vornez

   Äntligen en vettig människa.
   Tusen tack.

 3. Simon Kuylenstierna

  Om man ska prata om hälsa och vill bli så frisk och gammal som möjligt så ska köttet vara ca 2% av ens kostcirkel. Det är bara att läsa forskningen om vad dom äter i de blå zonerna. Vitt mjöl är inte heller toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.