ANNONS

Utveckling av hackskär för ogräsbekämpning

7695_IMG_2147_bwz
När JTI-forskarna kommer till Borgeby Fältdagar i slutet av juni, pratar de gärna växtskydd, odling, surgörning av gödsel och ny teknik med mässbesökarna. Kanske blir det också diskussioner med erfarna lantbrukare om hur ett nytt hackskär för ogräsbekämpning i spannmålsodlingar bör utformas.

Tomas Johansson och Mikael Gilbertsson på JTI har så smått börjat skissa på ett nytt hackskär i höghållfasthetsstål tillsammans med Svenskt Stål AB (SSAB). De tar tacksamt emot idéer om profil, vinklar och design från erfarna yrkesmän.

Vi ska ha det klart till nästa sommar för att testa och jämföra det med det vanliga gåsfotsskäret. Målet är att det nya hackskäret ska bli tunnare, smäckrare och starkare, säger Tomas Johansson på JTI:s kontor i Skara.

Hackskäret för mekanisk ogräsrensning är en del i ett nytt treårigt projekt om innovationer för hållbar växtodling. Där jobbar JTI under ledning av Agroväst tillsammans med bland annat Naturbruksskolan Sötåsen och Sveriges Lantbruksuniversitet för att utveckla olika precisionsodlingstekniker så att varje del av en åkers förutsättningar ska kunna utnyttjas optimalt.

EU:s regionala fond Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak finansierar häften av den totala projektkostnaden på cirka 10 miljoner kronor. Största medfinansiär är Västra Götalandsregionen. Resterande del finansieras av medverkande företag och organisationer.

Att tillämpa ny teknik i jordbruket är en del i det arbete som utförs vid JTI. Därför tar JTI-forskarna också med sig VR-glasögon och automatiska insektsräknare till Borgeby, för att diskutera användning och nytta med besökarna.

Vi har planer på att utveckla insektsräknaren tillsammans med ett elektronikföretag så att den klarar fler typer av skadeinsekter, säger Tomas Johansson.

Med övriga JTI-forskare på Borgeby Fältdagar kan man prata om till exempel odling och skörd av åkerbönor till livsmedel, om surgöring av flytgödsel för att minska kväveförluster och om halmhackning. Gunnar Lundin kommer att berätta om ett försök tillsammans med Väderstad om samplacering av rapsfrö och gödsel vid sådd.

Relaterade artiklar