ANNONS

Väderstads vinstdelning betalas ut i extra ledighet: ”Får mer tid med mina barn” ​​​​​​​

Väderstad väljer att betala ut vinstdelningen från rekordåret 2019 i extra ledighet. Detta är ett sätt att hantera sommarens förlängda produktionsstopp – till glädje för många anställda med sommarlediga barn.
Inom Väderstad får anställda ta del av en årlig vinstdelning, förutsatt att företaget gjort ett positivt resultat. I år gav vinstdelningen sju dagar, men företaget väljer att öka upp till totalt tio lediga dagar för medarbetare som varit anställda under hela året. Väderstad har ett ekonomiskt rekordår i ryggen, men 2020 har utvecklats till ett speciellt år där den globala pandemin Covid-19 inneburit att vissa materialbrister gjort att de i år stänger produktionen under sex veckor (vecka 26 – 31) i stället för fyra veckor som normalt. Företaget vill i nuläget inte använda det statliga stöd för korttidspermittering av personal som gjorts tillgängligt av regeringen.

– Det finns andra branscher och andra företag som behöver stödet bättre än oss, vi kommer från ett ekonomiskt rekordår och tillhör en bransch som inte drabbats lika hårt av Covid-19 som många andra. Så i stället för att belasta det offentliga väljer vi att betala ut vinstdelningen från 2019 i ledighet i stället för i pengar, säger Mats Båverud, vd och koncernchef för Väderstad.

De medarbetare som har fullt intjänad vinstdelning, och har arbetat med full lön mellan 1 oktober 2018 till 30 september 2019, får alltså två veckors extra ledighet – utöver sin ordinarie semester och på så sätt löser vi de två extra veckor som vår fabrik stänger i år.

– För min del kom vinstdelningsdagarna som en skänk från ovan. Jag har två barn som är 8 och 9 år gamla och mina föräldradagar tar slut nu till sommaren. Personligen uppskattar jag att få ledig tid istället för pengar. Med vinstdelningsdagarna får jag mer ledig tid tillsammans med mina barn både i sommar och även lite långledigt till jul, kanske använder jag även några dagar till höstlovet. Tack vare de här vinstdelningsdagarna ser året ut att lösa sig på ett jättebra sätt, säger Jan Friberg, ordförande för Unionen på Väderstad och produktingenjör för såmaskiner.

Produktionspersonal som inte har full vinstdelning, exempelvis på grund av att man nyligen blivit anställd hos Väderstad, men som ändå berörs av det förlängda produktionsstoppet, erbjuds upp till fem dagars extra förskottssemester.

Relaterade artiklar