ANNONS

Välutrustad bekväm traktor

Fendt 930 Vario är traktorn helt utan kompromisser. Det är lätt att förstå att den är populär när det gäller de största traktoralternativen och där klar etta försäljningsmässigt i Sverige.
Fendt 828 Vario, och även de andra fyra modellerna i serien, är konstruerade för såväl tunga transportarbeten som krävande dragkraftsarbeten i fält. Motor, transmission och fjädring är perfekt till båda typerna av arbeten.
Som exempel har traktorn en framaxelfjädring som automatiskt stramas upp när farten ökar. Det ger stabilitet framförallt när man tar kurvor i hög fart.
Traktorn är konstruerad för 60 km/h och ska nå toppfarten redan vid 1 950 rpm på motorn. I Sverige ska traktorn vara begränsad till 40 km/h och nå den farten redan vid drygt 1 400 rpm. Testtraktorn gick dock i 55 km/h med 1 700 rpm på mätaren. Det är inget ovanligt att nya traktorer, framförallt dem med steglös transmission, går för snabbt i Sverige.
Det är väl som vi på Traktor Världen ser det, den enda stora nackdelen med tekniken, är att det är för lätt att bryta mot lagen.
Den som i Sverige kör en traktor som är konstruerad för att gå fortare än 40 km/h bryter mot många trafikregler.
Men slut på moralpredikan där, Fendt 928 Vario är utan tvekan mycket bra och en av de bästa traktorer undertecknad provkör.
Trotts att traktorn väger ungefär 10 ton med frontvikt och har stora mått på alla håll är den enormt lättkörd. Med en hand på ratten och den andra på körspaken reglerar man det mesta och har full kontroll. I transport går den mjukt och fint och man ökar och minskar farten exakt. Som vi nämnde tidigare har framaxelfjädringen ett system som automatiskt stramar upp den ju fortare man kör. Det innebär framförallt att kurvtagningen blir stabilare i hög fart vilket ökar trafiksäkerheten.
Fendt har flera olika modellserier från den minsta 200- till den största 900-serien. Fendt 828 Vario är störst i sin serie. Egentligen finns det sju modeller som heter 800, men 818 och 820 är inte av det nya snittet. De har den gamla hytten men lever kvar i produktion parallellt med de fem nya.
Jämfört med förra 800-serien är det framförallt tre saker som är helt nytt. Motorn, som är tillverkad av tyska Deutz, är ny och har så kallad SCR-teknik. Det innebär att motorn har en katalysator samt att man tillför urealösningen AdBlue mellan turbo och katalysator. På så sätt klarar Fendt 828 Vario avgaskrav steg IIIB, som började gälla den 1 januari i år.
Enligt Agoc, företaget som tillverkar Fendt, så ska bränsleförbrukningen minska med mellan 10 och 15 procent jämfört med tidigare modeller av samma storlek. Stämmer det är det bra eftersom det endast går åt någon procent AdBlue i förhållande till dieseln samt att AdBlue kostar under 5 kronor per liter.
Baksidan är den extra hanteringen AdBlue innebär. Bland annat måste urealösningen förvaras frostfritt.
Fendt var den första lantbrukstraktorn med steglös transmission och Variotekniken, som den heter, presenterades redan år 1998 i dåvarande 900-serien. Transmissionen har givetvis vidareutvecklats och i dag styrs såväl motor som transmission av en gemensam dator.
Det innebär att motorn aldrig går med större motorvarv än vad som krävs för att hålla inställd hastighet. Det håller nere bränsleförbrukningen.
Arbetet i fält bestod i att dra en Väderstad Cultus. Det är en kraftfull bogserad kultivator med tallriksutjämning och packvält i stål.
Arbetet flöt på fint och man har bra överblick över redskapet. Maskinen kräver inte så mycket av föraren när den väl är inställd. Det är bara att hissa upp och ner den vid vändtegen.
Fendt 828 Vario kan ha upp till åtta dubbelverkande uttag och dessa manövreras med knappar i körspaken samt vippor i armstödet. Vilket uttag som ska manövreras med vilket reglage väljer föraren i Varioterminalen. Denna sitter längst fram och till höger om armstödet. Den kan delas upp i upp till fyra bildrutor och därmed kan föraren ha kontroll över flera funktioner samtidigt utan att växla menyer.
Fendt 828 Vario är bra och enkel att köra. Föraren har total kontroll och alla reglage sitter perfekt. Förarstolen fjädrar både i sida och längd och alla reglagen i höger armstöd följer med. Stolen ställs in elektriskt med knappar till vänster.
Den luftfjädrade stolen i kombination med framaxel- och hyttfjädring ger en perfekt komfort.
Vid full gas, 2 300 rpm på motorn, är ljudnivån i hytten 82 dBA och vid stillastående och tomgång är det 72 dBA.
När vi fäller ihop kultivatorn och kör ut på vägen mäter vi 75 dBA vid 55 km/h och 1 700 rpm på varvmätaren.
Trotts att Fendt 828 Vario har en gedigen utrustning som standard kan man egentligen fortsätta att hänga på hur mycket som helst och vidstående extrautrustningslista är bara ett smakprov. Behöver man större hydraulflöde kan man erhålla 193 liter per minut för ett tillägg om 5 341 kronor.
Att bygga ut hydrauliken är en enkel mattematik. Som standard sitter det fyra dubbelverkande uttag bak och maximalt kan traktorn ha 6 bak och 2 fram. Alla extrauttag kostar cirka 12 000 kronor per dubbelverkande uttag. Enkelt va?
Det finns även 1000E som tillval vad gäller kraftuttagsvarv. Det kostar 2 307 kronor men då får man inte 540E.
Priset för frontlyft och frontkraftuttag är inte så stort i vidstående faktaruta. Det beror på att Fendt 828 Vario redan har en mekanisk frontlyft som standard och det redovisade priset endast avser frontkraftuttag samt tillägg för elektronisk frontlyft.
Det är som vi tidigare nämnde Agco som tillverkar och äger varumärket Fendt. I Agco finns även traktorfabrikaten Challenger, Massey Ferguson och Valtra. Fendt.
Alla Fendttraktorer tillverkas för sig själv i Agcos fabrik i Marktoberdorf i Tyskland.
Fabrikatet har i alla tider ansets som traktorernas Royce Rolls och Traktor Världen kan hävda att Fendt faktiskt har ett större berättigande än en Royce Rolls. En traktor är i större utsträckning en arbetsmaskin än vad som är fallet för de flesta bilar och det större priset, som följer en mer högteknologisk traktor, kan räknas hem i ökad produktivitet och komfort. Det är dessutom lättare att motivera en Fendt i de större effektklasserna eftersom några hundra tusen större investering där inte påverkar timkostnaden nämnvärt. Det är alltså inte konstigt att Fendt är ledande på stora traktorer i Sverige.

Fendt  828 Vario.
Motor:                Sexcylindrig Deutz på 6,1 liter och 211 kW (287 hk) maxeffekt och max vridmoment 1 210 Nm
Transmission:                Steglös med kopplingfri fram/back
Däck:                540/65R34 fram och 650/85R38 bak
Bränsletank:                340 liter
Lyftkapacitet:                9 000 kg
Max hydraulflöde:                110 l/min
Max hydraultryck:                200 bar
Yttre hydraulik:                4 dubbelverkande uttag
Vikt:                9 800 kg (utan vikter)
Vändradie är 6,9 m.
Serviceintervall:                Motoroljebyte 500 timmar (38 liter), Transmissionsoljebyte 2 000 timmar (87 liter), Hydrauloljebyte 1 000 timmar (109 liter).
Kraftuttag:                540, 540E och 1 000 rpm
Pris:                1 860 000 kronor
Pris per hk:                                6 480 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering:                std
Frontvikte för frontlyft 1 250 kg:                26 429
Passagerarsäte:                3 116
Frontlyft och pto:                45 219
Hydraulisk släpvagnsbroms:                std
Femte dubbelverkande uttag:                11 169
Luftfjädrad förarstol:                std
Aktiv klimatkontroll i frarstol:                 14 295
Säkerhetsbälte förare:                std
Säkerhetsbälte passagerare:                std
Hyttfjädring:                10 866
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok:                std
Framaxelfjädring:                std
Krypväxel:                                std
Vändbar förarplats:                56 573

Fem plus:
–       Bränslesnål
–       Bra transmission
–       Bekväm
–       Välutrustad
–       Bra andrahandsvärde

Fem minus:
–       Ingen dörr höger sida
–       Sidoplåtar på motorhuv
–       Batteri svårt komma åt
–       Dyr i inköp
–       Måste tanka AdBlue

Nya Fendt 800 Vario-serien innebär en betydligt bekvämare och modernare hytt än föregångaren. Motorn, som är tillverkad av Deutz, har SCR-teknik. Här provkör vi den största modellen i serien, 828 Vario.

Fendt 828 Vario presenterades för pressen första gången hösten 2009 men kom till Sverige först hösten 2010.

Insteget är bra och det är bekvämt att ta sig in i och ut ur hytten.

På bakskärmarna finns knappar för trepunkt, ett yttre hydrauluttag samt kraftuttag. Som standard finns sex arbetsstrålkastare bak.

Traktorn har framaxelfjädring och här ser vi även behållaren för läckolja från de främre dubbelverkande hydrauluttagen.

Hytten har ingen dörr på höger sida. Bakom den svarta luckan finns batteri och förvaringsutrymme.

Traktorn kan ha upp till åtta dubbelverkande hydrauluttag.

Hyttfjädringen är pneumatisk och ger en bra komfort för föraren.

Det blå locket är för påfyllning av urealösningen AdBlue. Här ser vi även filtret till hyttventilationen. En bra placering för snabb och enkel åtkomst.

Varioterminalen, skärmen längst fram i höger armstöd, är stor och kan delas upp i fyra olika bilder vid behov. Då kan man som exempel ha en bild för traktorns inställningar, en för redskapets styrning och en för autostyrning med GPS. Föraren slipper då växla mellan olika menyer under arbetet.

Fram/back kan växlas dels med spaken till vänster om ratten, dels med körspaken i höger armstöd.

Till höger i hytten finns den tryckluftsassisterade handbromsen och här syns även det bekväma passagerarsätet samt bakom den ett förvaringsfack som när det är stängt som här, kan användas som ett skriv- eller matbord.

Motorhuven öppnas i framkant vilket är bra. Dessvärre lyfts huven bara en liten bit och för att komma åt hela motorn måste man häkta av sidoplåtar separat. Det är ingen bra lösning.

Agco köper motorer från Deutz till Fendt. I de senaste modellerna av 800-serien har motorerna SCR-teknik.

Relaterade artiklar