ANNONS

Vanligt med kopparbrist

Mellan 25 och 40 % av arealen i södra och västra Sverige har för låga koppartal i jorden. I ett området från Östergötland upp mot Uppland är brister däremot mindre vanliga.
YaraVita Coptrac kan med gott resultat användas för att höja markens kopparstatus. Coptrac är ett bladgödselmedel som funnits länge på svensk marknad och ingår i vårt bladgödselsortiment YaraVita. Men Coptrac kan även användas till uppgödsling av kopparförrådet i marken.
Vid kopparhalter under 6–8 mg Cu per kilo torr jord rekommenderas en uppgödsling av markförrådet. Coptrac sprutas med lantbruksspruta över obeväxt mark och nedbrukas därefter, gärna på hösten. Rekommenderade doser framgår av tabellen.

Försök visar att en del av den koppar som tillförs jorden med gödselprodukter dessvärre inaktiveras innan grödan hinner ta upp den. Hur fort detta går och hur mycket som inaktiveras beror främst på mullhalten. Ju högre mullhalt desto snabbare inaktivering. Därför gäller rekommendationen att gödsla upp kopparhalten i första hand fastmarksjordar. På mulljordar kan man lägga mindre givor oftare eller kombinera med bladgödsling. Regelbunden jordprovtagning är här till god hjälp.

Förrådsgödsla eller bladgödsla?

I ett försök på en kopparfattig fastmarksjord (1,7 mg/kg jord) i närheten av Vänersborg gav koppargödsling tre år i rad mycket höga merskördar, runt 2 400 kg i både korn och havre. Försöket visade att det inte spelar någon roll om mängden koppar tillförs som förrådsgödsling eller som årlig bladgödsling på denna typ av jord. Effekten av förrådsgödslingen höll i sig efter fyra år.
Det är således vad som är mest praktiskt och ekonomiskt som får avgöra valet av metod i den enskilda situationen. Skörderesultatet kan förväntas bli samma. (Källa: Försök L3-6000, 1999-2003).

Vanligt med Cu-brist

Brist uppstår framförallt på jordar med hög mullhalt och på sandjordar. Vid pH-värden över 6 ökar risken. De känsligaste grödorna är korn, havre, vete och lucern. Klöver, majs och sockerbetor intar en mellanställning, medan råg, raps och ärter anses vara mest toleranta mot låga koppartal.
Geografiskt förekommer brister på 25-40 % av arealen i södra och västra Sverige. I ett området från Östergötland upp mot Uppland är brister däremot mindre vanliga, bara ca 5 % av arealen. Men svenska jordar har mycket varierande kopparhalter, så kontrollera koppartalet i din jordanalys!kopparbrist
Relaterade artiklar