ANNONS

Var är det bäst att bedriva lantbruk?

Svensken David Andersson valde att gå sin lantbruksutbildning i Danmark och tog i våras sin examen som agrarekonom vid Asmildkloster Landbrugsskole. Hans examensarbete handlar just om skillnaderna mellan Sverige och Danmark vad gäller förutsättningarna för att bedriva samt arbeta inom lantbruk.
Även om lantbruket har en betydligt mer framskjuten position i Danmark jämfört med Sverige finns det en stor mängd fördelar med lantbruk i Sverige. David Andersson har bland annat undersökt varför det har varit ett så pass stort intresse från framförallt danskar och nederländare att köpa lantbruk i Sverige. De fördelar som framkommit är att det inte behövs något så kallat grönt bevis för att köpa lantbruksegendom i Sverige, att det räcker med avtal med andra jordägare för att erhålla tillräckligt med spridningsareal i stället för att tvingas äga jorden. Likaså finns det ingen bosättningsskyldighet när man köper lantbruksegendom i Sverige och priserna på lantbruk är mindre i Sverige jämfört med många andra länder i Västeuropa. På senare tid har det även funnits fördelar såsom låga räntor och svag svensk valuta som ökat intresset för utländska lantbrukare som vill etablera sig i Sverige.
Men det finns även nackdelar enligt David Anderssons undersökning.
Avstånden är längre i Sverige och det finns färre alternativ för avsättning av det som gården producerar. Djurskyddslagen är hårdare i Sverige, det är svårare att rekrytera personal inom lantbruk samt man måste betala reavinstskatt när man säljer en gård, även om man för över hela försäljningsbeloppet till en annan gård.
En annan trend som hållit på ganska många år nu är att stora lantbruk i Sverige anställer danska driftsledare och inspektorer.
David Andersson har kommit fram till att det kan bero på att Danmark ligger före Sverige vad gäller forskning och försök inom lantbruket. Det finns således en större samlad kunskap om lantbruk i Danmark. När sen förutsättningarna till viss del är bättre för att bedriva lantbruk i Sverige är det naturligt att en hel del söker sig hit och tar med sig kunskapen. Det är naturligtvis bra för svenskt lantbruks utveckling.
IMG_8901

Relaterade artiklar