ANNONS

Arbete för ökad linodling

Isolering, textilier, livsmedel, träimpregnering och linoljefärg. Linet har många användningsområden och är väl lämpad för odling i Norden. Men den nordiska linodlingen är begränsad, särskilt när det kommer till odling för fiberproduktion. Förhoppningsvis kan NordGens pågående projekt öka intresset för grödan.

Under år 2023 odlade NordGen 30 olika linsorter i fält som en del av ett samarbetsprojekt där föreningen Skånelin, Science Park Borås och projektet 1 KVM LIN också ingick. 27 av dessa fröprover är gamla sorter eller lantsorter från den nordiska frösamlingen, ytterligare tre sorter hämtades från förening Skånelin. Syftet med projektet var att samla in data om linets morfologiska egenskaper, det vill säga plantans färg, form och andra synbara egenskaper som hör till plantans yttre uppbyggnad. En bedömning gjordes också för att avgöra vilka sorter som är lämpade för oljeproduktion (oljelin) eller odling för fiberproduktion (spånadslin).
– Lin är en trevlig och enkel gröda att arbeta med som passar bra att odla i Norden, från sådd till skörd tar det tre till fyra månader. Men idag finns i princip ingen kommersiell linodling av spånadslin i de nordiska länderna. Vi vill uppmärksamma att det finns flera sorter i NordGens samling som passar för fiberproduktion, säger Mohammad El-Khalifeh, NordGens växtexpert på industrigrödor.

 

Mer än 400 linsorter
Förra årets försöksodling visade att 15 sorter troligtvis hör till kategorin spånadslin. I år odlas dessa sorter på nytt på en större yta, 10 kvadratmeter per sort. Efter skörd kommer samarbetspartnern Skånelin att bereda det skördade linet och bedöma plantornas egenskaper för att avgöra vilka sorter som fungerar bäst för fiberproduktion.
– Linet kan ha en mycket stor framtid i Norden eftersom vi har ett perfekt klimat och bra jordar för linodling, vilket odlingar i gången tid visar. Våra svenska väverier efterfrågar redan svenskt lin och vill helst ha det till sin verksamhet, säger Skånelins ordförande Eva Olsson.
I år genomför NordGen också ett annat linprojekt där totalt 436 olika fröprover nyligen såddes för att bedöma och dokumentera morfologiska egenskaper som växthöjd och blommornas storlek samt färg och avgöra om de kan kategoriseras som spånadslin eller oljelin. I denna satsning ingår hela NordGens linsamling som innefattar 362 fröprover där merparten är förädlingsmaterial som donerats från det tidigare växtförädlingsföretaget Svalöf Weibull. Ytterligare 74 fröprover med nordiskt ursprung har beställts från genbanker i Polen, Nederländerna och Tjeckien. Sorterna från de europeiska genbankerna ska jämföras med linsorterna i NordGens samling och om egenskaperna skiljer sig åt kommer de att tas in i den nordiska frösamlingen.
– Det är viktigt att återföra de nordiska linsorterna och bevara dem hos NordGen. Ett annat syfte med projektet är uppförökning, det vill säga att ta fröskörd från alla 436 fröprover så att det finns material till kommande forskningsprojekt. Det finns ett intresse för att inleda andra samarbeten men då behöver vi fler frön, säger Mohammad El-Khalifeh.

 

FAKTA LIN
Lin har odlats runtom i världen i tusentals år, i Norden har linodling varit känd sedan omkring 100-talet. Fram till industrialiseringens tid var linodlingen vanlig i hela Norden och var en viktig näring.
Oljelin kan bland annat användas till framställning av foder eller livsmedel samt linoljefärg, linsåpa eller linolja som är en populär produkt för träbehandling som ofta används inom byggnadsvård.
Spånadslinets fibrer är en av de starkaste i växtriket och kan beredas för att användas till textilier, rep eller olika former av isolering samt tätning. Eftersom linet dessutom är brandtåligt har det bland annat använts som isolering i branddörrar.
FAKTA NORDGEN
Nordiskt Genresurscenter (NordGen) är de nordiska ländernas gemensamma genbank och kunskapscenter för genetiska resurser. NordGens uppdrag är att bevara och främja ett hållbart användande av den mångfald av husdjur, skog och växter som är viktiga för det nordiska lantbruket.
Den nordiska frösamlingen innehåller mer än 33 000 fröprover från närmare 450 olika växtarter. NordGen bevarar även 95 nordiska potatissorter.

Relaterade artiklar