Varierande priser på åkermark
Prisuppgången på åkermark har på de flesta platser stannat av och mäklare i Skåne anser att nivån även gått ner cirka 10 procent i snitt sedan toppen. Men priserna varierar mycket från affär till affär. Det har det senaste halvårtet sålts klass 10 jord på bästa lantbrtuksbyggden i Skåne till 150 000 kronor per hektar där det borde kostat det dubbla. Anledningen till det är att det då endast funnits äldre lantbrukare som inte vill expandera i närområdet. Utan konkurrens från köpare blir det inte heller höga priser.
På andra ställen har man betalt upp mot 270 000 kronor per hektar för betydligt sämre jord, men då har det funnits flera intresserade grannar.
I dagsläget finns det ingen fakta som talar för fallande priser på svensk åkermark. Även om spannmålspriset gått ner lite sedan toppen i slutet av förra året är det ändå högt i ett historiskt perspektiv, räntorna ligger kvar på en låg nivå och verkar göra det ett bra tag framöver och EU-stöden kommer sannolikt att finnas kvar även framöver.
Priset beror på helt andra faktorer. En av dem som NilehnTeknik pratat med menar att inga träd växer till himlen. Efter flera år av konstant prisökning blir det alltid ett litet stopp och då är det ofta även en liten rekyl neråt, innan priserna tar fart uppåt igen. Detta resonemang stämmer bra överens med vad en av fastighetsmäklarna sa, “det står nog stilla ett tag nu, men år 2020 har vi avslut på 400 000 kronor i vissa områden”.
Intresset från grannarna är avgörande för att få ut ett högt pris vid försäljning. Har man flera grannar i aktiv ålder med ambitionen att vidareutveckla sitt befinliga lantbruksföretag är intresset för att köpa mer jord i närområdet stor. Det räcker med två som är starka spekulatner och som har möjlighet till finansiering. Är de dessutom ovänner, blir det oftast ännu högre pris.
För bankerna ställer detta till bekymmer när de ska värdera en fastighet. Två tillsynes likvärdiga lantbruksfastigheter med en mils avstånd emellan kan ha 100 000 kronor i skillnad i pris per hektar, helt beroende på intresset från de andra lantbrukarna i området.
Detta förhållande ändras över åren och därmed kan värdet av en lantbruksfastighet röra sig upp och ner även om prisbilden totalt sett för lantbruk är stabil i Sverige.
Enklast är det att sälja åkermark som har ett brett användningsområde. Jord som ger stora skördar av spannmål, oljeväxter och sockerbetor utan bevattning är värdefull och likaså lättare jordar med bevattning där man kan odla grönsaker och andra specialgrödor.
En banktjänsteman vi pratat med, och som sett en hel del avslut det senaste halvåret, berättar om en prisvariation på nästan 50 procent i samma område med likvärdig mark.