ANNONS

Världens grismarknad ritas om – Men svenska producenter har det stabilt

Ute i Europa faller slaktsvinspriserna i norr medan de ligger stabilt i söder. En prispress från tysk handel och tyska konsumenter påverkar priser neråt i vår del av EU. 

Det svenska priset ligger mer stabilt över tid. En strategi från såväl slakterier som handel.
– Det ska vara ett pris där det blir lönsamt för alla tre, grisproducenterna, slakterierna och handeln och det är det i dag. Det är anledningen till att vi i dag ser ett ökat intresse för att investera mer i grisproduktionen i Sverige, säger Viktor Tornberg vd på KLS.
Strategin är att hålla ett så stabilt pris som möjligt över tiden och därmed ge bra grund för investeringar.
Och det behövs mer investeringar i svensk grisproduktion. Det är viktigt att inte importbehov et blir för stort och att det svenska grisköttet räcker till alla dem som helst köper svenska livsmedel.
I Tyskland är slaktsvinspriset, trots senaste prisfallen, på en lönsam nivå. Trots det minskar antalet grisar i landet. Minus 1,2 procent i maj 2025 jämfört med maj år 2024.
I Danmark ökar slakten med upp mot en miljon grisar i år. Det är färre smågrisar som exporteras till bland annat Tyskland och Polen och det ritar också om kartan för mängden griskött i olika länder i EU.

Tullar kan slå hårt i USA
Tullkriget är inte över mellan EU och USA och förhandlingarna pågår in i det sista. Detta gäller även mellan USA och en del andra länder som Kanada, Mexiko, Japan och Sydkorea.
Till dessa fyra länder exporterar USA en stor mängd griskött och om tullarna blir för stora kan det påverka amerikansk grisproduktion negativt.
Cirka 25 procent av allt griskött som produceras i USA går på export. USA har i dag handelsavtal på plats med Vietnam och Storbritannien.
USA exporterar normalt även griskött till Kina men där går det av naturliga skäl trögt i dag.

Relaterade artiklar