ANNONS

Veganskt kasein för ersättning av komjölk

Den nederländska tillverkaren av växtbaserade livsmedelsprodukter, Fooditive Group, vill ändra uppfattningen om livsmedel genom sina innovativa ingredienser. Efter stor framgång med sitt återvunna och förädlade naturliga sötningsmedel, expanderar företaget nu till djurfria mejeriproteiner.

– Att göra hälsosam och prisvärd mat för alla innebär att vi helt enkelt behöver rikta in oss på alla aspekter av vår kost och djurfria produkter bör definitivt vara en del av det. Att leverera ingredienser som har producerats på ett hållbart sätt är nyckeln till en hållbar framtid som kan stödja den växande befolkningen, säger Moayad Abushokhedim, grundare och vd för Fooditive.

Företaget har genom sin unika precisionsjäsning vuxit från att skapa sötningsmedel till att utveckla ett kaseinpulver som inte kräver användning av djur. Eftersom kasein är ett av de viktigaste proteinerna i mjölk, som ger den dess unika struktur, smak och funktionalitet, har Fooditive-teamet använt livsmedelsvetenskapen för att leverera en ingrediens med samma egenskaper som det verkliga animaliska proteinet.

 

– Vi förstår att produktionen av genetiskt modifierade organismer (GMO) av livsmedelskvalitet ständigt diskuteras, på grund av kombinationen av negativa konsumentuppfattningar och en misstro mot stora koncerner. Vårt mål är att förändra detta genom att visa livsmedelsindustrin och slutkonsumenterna en innovativ strategi för att skapa hållbara produkter. säger Niki Karatza, produktchef för Fooditive.

Företagets mål är att kunna leverera mjölk som efterfrågas av konsumenterna under de kommande åren och eliminera de nackdelar som fabriksodling, laktos, hormoner och antibiotika utgör. ”Vi tror på att göra mjölkprotein som är lite bättre för alla”, säger Moayad Abushokhedim. Hans gedigna bakgrund inom livsmedelsvetenskap och expertis inom livsmedelsjäsning har gjort det möjligt för honom att utveckla sin unika process för att skapa prisvärda, växtbaserade ingredienser, helt enkelt genom att använda jäsningens magi.

Nyckeln till att kunna producera Fooditives veganska kasein var att först förstå mjölkens sammansättning. Det hjälpte teamet att återskapa en djurfri version av mjölkkasein, genom att använda jäsning och säkerställa att processen blir skalbar för livsmedelsindustrin.

Fooditive tror att denna nya ingrediens kommer att bli banbrytande inom livsmedelsproduktionen eftersom den stödjer nästa generation av mjölk, samtidigt som den smakar gott. Ingrediensen är också mångsidig eftersom den kan användas i en mängd olika tillämpningar, från mjölkberedningar till yoghurt, krämer och ostar, för att få de rätta smältegenskaperna.

Ingrediensen kommer att vara det första veganska kaseinet tillgängligt för tillämpningar inom livsmedelsindustrin och det finns redan en omfattande lista över livsmedelsutvecklare och livsmedelsföretag – varav vissa redan är stora aktörer inom mejeriindustrin – som är intresserade av att testa ingrediensen i sina produkter. Fooditive planerar att lansera sitt veganska kasein på marknaden under 2022.

– Vi har varit mycket glada över att förelöpare och experter inom mejeribranschen är intresserade av vårt veganska kasein. Vi ser fram emot att se resultaten av alla de olika tillämpningarna och att arbeta för att revolutionera livsmedelsindustrin tillsammans, säger Moayad Abushokhedim.

Relaterade artiklar