ANNONS

Vetepriset stiger igen

Som vi rapporterade om i söndags föll priset på vete totalt under förra veckan men det var en uppgång i slutet som en effekt av tolkningen av Rysslands-avtalet. Den här veckan fortsätter inledningsvis med prisuppgång.

I går kväll stängde decemberterminen för vete på Matif i nivån 332:50 euro per ton. Det motsvarar 3:65 svenska kronor per kg.
Det är en prisuppgång med knappt 2,1 procent jämfört med slutkursen för förra veckan.
Det är en mycket orolig handel och ingen tycks veta vart priset är på väg. Under de senaste åren har priset varierat stort och få vet var det nya normala är. För två år sedan var vetepriset på Matif 200 euro per ton och strax efter invasionen i Ukraina var det uppe och vände på 445 euro per ton.
Samtidigt tar handeln fart just nu. Färska siffror från det amerikanska lantbruksministeriet visar att exporten från USA ökar. Det är inte bara vete utan även majs och framförallt soja som handlas. Amerikanska exportsiffror är ofta en fingervisning om situationen i hela världen.
Många analytiker tror att priset på vete fortsätter i sidled, det vill säga varannan vecka lite upp och varannan vecka lite ner.

Relaterade artiklar