Vitfärgning av Centium beroende på årsmån
Ett föredrag som gav mycket diskussioner på Växjö Möte 2015 rörde växtskyddsmedlet Centium. Preparatet kom till Sverige år 2007 för potatis, morötter och ärter, men har sedan 2014 även registrering i sockerbetor.
– I betorna såg man under 2014 års försök inga problem med vitfärgning av bladen, men däremot var inte ogräseffekten den man önskade. Däremot kunde man under försöken 2015 se vitfärgning av bladen, men leden som behandlats med Centium låg i topp vad gäller ogräseffekt, berättade Joakim Ekelöf på NBR.
Skördemässigt sågs inga skillnader av vitfärgningen och den avtog efterhand som nya blad växte ut.
Anders Bauer på HIR Skåne berättade vidare att han i samråd med sina rådgivningskollegor kan konstatera att man bör köra Centium i en dubbelbehandling.
Något man underströk var att växtskyddsmedlet är aktivt i mycket små koncentrationer, vilket är viktigt att tänka på när sprutdimman driver i luften. Efter de två åren med Centium i betor förs nu förhandlingar där Nordic Sugar och Betodlarna kommer att sätta krav för användingen.
– Det talas om markanpassade skyddsavstånd på 45 meter mot känsliga områden, det vill säga områden som kan vitfärgas av substansen. Det kan även bli tal om fler krav, sa Joakim Ekelöf.
Sedan 2015 är även Centium registrerat för användning i höstoljeväxter och en fråga kom upp rörande ett eventuellt skyddsavstånd även där.
Albin Gunnarsson på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare kommenterade saken såhär:
– Jag ser inget problem med ett eventuellt skyddsavstånd. I Tyskland hade man markanpassade skyddsavstånd för Nimbus med gott resultat.