ANNONS

Volvos coachning hjälper föraren

Att köra lastbil ställer idag högre krav på att föraren ska bemästra och utnyttja funktioner som ökar både säkerheten och produktiviteten och samtidigt sänker bränslekostnaden. Volvos nya tjänst Förarcoachning ska göra förarna till ännu bättre yrkespersoner som i högre utsträckning utnyttjar den moderna teknik som finns i lastbilarna.

De flesta system i lastbilen hanteras av bilen själv, men för att utnyttja allt maximalt kan en coachning av föraren vara en god idé. Volvo Lastvagnars förarcoachning innebär experthjälp med de funktioner och stödsystem som ingår i Volvolastbilarna. Tjänsten ger konkret vägledning utifrån förarens dagliga verksamhet och kan på så sätt minska driftskostnader för bränsle, slitage och skador. Förarcoachen åker med för att direkt kunna ge konkret och praktisk vägledning när den behövs.

– Det finns många gånger en stor möjlighet att spara bränsle om man använder system som I-See, I-Roll och I-Cruise på rätt sätt. Många gånger kör man på gammal vana och det gäller att bryta vanemönster och skapa en mer planerad, effektiv körning, säger Mikael Stenman, förarcoach på Volvo Lastvagnar i Sverige.

Många transportuppdrag sker i krävande miljöer och för en hög produktivitet är det viktigt att hålla stabil fart och kurs. System som luftfjädring, I-Shift och tillsatsbroms hjälper till att undvika stopp eller avåkningar, så det gäller att utnyttja dem maximalt.

Även om flera av säkerhetssystemen är automatiska är det en trygghet i vinterväglag att kunna hantera aktiva säkerhetssystem som Traction Control, ESP och Stretch brake.

– Förarcoachning är en kundanpassad lösning som jag är övertygad om ger mätbar effekt från första dagen. Det finns möjlighet att öka både säkerheten och produktiviteten samtidigt som kostnaderna i form av bränsle minskar, säger Johan Selvén, försäljningsansvarig på Volvo Lastvagnar i Sverige.

Förarcoachning i korthet

  • Volvos experter genomför en startintervju med åkeri och förare för att förstå transportuppdrag och eventuella utmaningar.
  • Baserat på startintervjun läggs en plan som utgår ifrån den aktuella situationen och de fordon som används.
  • Förarcoachen åker med och utbildar under förarens dagliga verksamhet.
  • Utbildningen dokumenteras och följs upp i efterhand med återkoppling kring föreslagna förändringar.
Relaterade artiklar