1 000 kronor per ko och år
Hemmaproducerat protein kan minska foderkostnaderna i mjölkproduktionen. Den danska mjölkproducenten Helge Nielsen har under några år odlat en blandning av vårvete och lupiner och en blandning av vårkorn och ärtor. De två baljgrödorna har knappt synts i fält under säsongen då spannmålsgrödorna är högre, men vid skörd har det visat sig att beståndet har varit stort och enligt planen.
Det nya kraftfodret har fungerat bra i mjölkbesättningen.
– Ureatalet har gått upp och det måste vi hålla koll på, säger Helge Nielsen i en intervju i Effektivt Landbrug.
Även celltalen steg initialt men föll sedan tillbaka till en normal nivå igen.
– Framförallt blandningen av vårvete och lupiner har fungerat bra såväl i fält som i hanteringen och som foder.
Enligt Helge Nielsens beräkningar minskar foderkostnaden med 600 till 700 danska kronor per ko och år tack vare den egna produktionen av protein.