ANNONS

Rätt teknik för gödselspridningen

DataVäxt, som marknadsför utrustning för precisionslantbruk slår ett slag för gödseltekniken.

Vad har du för gödselstrategi inför vårbruket? Rak eller varierad giva?

Vid rak giva får cirka 20% av grödan rätt mängd gödning.

Med dagens gödselpriser så är det bra läge att gå över till att variera givan. Första steget till detta kan vara att gå in och kolla på din gröda i den helt kostnadsfria tjänsten CropSAT.

I CropSAT har du möjlighet att via satellitbilder se variation och utveckling i din gröda. Detta ger dig stor insikt när du ska välja din strategi för gödsling eller bekämpning. I CropSAT kan du enkelt skapa tilldelningsfiler i en rad olika format för att styra dina redskap via GPS och annan lämplig utrustning.

Har du ingen GPS i traktorn kan du titta på tilldelningskartan och manuellt styra mängden gödsel till där den behövs som mest.

CropSAT är ett verktyg som visar variationen av biomassa inom dina fält. Du kan se utvecklingen i din gröda och lätt göra behovskartor med satellitkartans vegetationsindex som grund. CropSAT fungerar enkelt uttryckt lite som en kvävesensor för alla.

Busenkelt och med gott resultat

Vi pratade med en av våra flitiga CropSAT-användare Johan om hur han använder CropSAT.

– Varför använder du CropSAT?

Jag vill titta på grödans utveckling direkt från satellit. Det ger mig en väldigt bra överblick och möjlighet att vara proaktiv när jag ska sätta min gödselstrategi. Jag har växtodlingsprogrammet från Dataväxt, då har jag mina skiften automatiskt i CropSAT, vilket är smidigt.

– Vad kollar du på i CropSAT nu, inför och under vårbruket?

Jag var inne på CropSAT innan jag gödslade höstrapsen. Då såg jag på rapsbeståndet föregående höst och använde de bilderna när jag gödslade första givan i år. Om några veckor börjar vetet växa, då följer jag utvecklingen för att få intressanta bilder för mina insatser under säsongen.

– Hur använder du CropSAT?

Jag kollar på uppkomsten för att se inomfältsvariationen på min gröda. När det blir läge att sprida gödning tar jag den senaste bilden och skapar en tilldelningsfil av den. Nu med möjligheten att prenumerera på satellitbilder och den nya funktionen Automatisk kvävegiva så skulle jag vilja säga att det är bus-enkelt att skapa en tilldelningsfil med gott resultat. Det enda jag behöver ha koll på är vilken medelgiva jag vill ha på mitt fält. Under vintern har jag skapat skördekartor för att se hur skörden varierade under 2021. Kollade även på proteinprognoskartorna, vilket var mycket intressant.

– Skapar du tilldelningsfiler i CropSAT?

Japp! Jag vill variera min giva på höstrapsen innan den grönskat. Sedan kommer jag variera givan av gödning när vetet börjar ta fart. Extra viktigt att man sprider rätt mängd på rätt ställe nu när gödningspriserna är så höga.

– Har du sett någon skillnad på fälten sedan du började variera givan?

I och med att vi har stallgödsel och olika jordarter varierar mängden kväve från marken. Då är det extra viktigt att variera givan när man kompletteringsgödslar. Vi har sett att vi får mindre liggsäd och ett jämnare proteininnehåll, en högre skörd och mindre gödselåtgång sedan vi gick från rak till varierad giva. -Och det märks även i plånboken, säger Johan med ett skratt.

– Tankar om framtiden?

Jag kommer fortsätta analysera mina insatser på fälten och hoppas på fler funktioner och teknisk utveckling som hjälper mig att öka min effektivitet och lönsamhet. Nästa steg blir en N-sensor nu när jag har sett effekten av att variera kvävet. Jag hittar oftast bilder i CropSAT som jag kan använda, men N-sensorn är inte väderberoende, mäter i realtid och ger mer exakta värden. Den är inte gratis som CropSAT, men jag ser det som en väl vald investering.

Relaterade artiklar