Afrikansk svinpest hotar Sveriges enda lantras
Ett utbrott av afrikansk svinpest i Sverige skulle kunna bli förödande för landets enda oförädlade lantras av svin, nämligen det utrotningshotade linderödssvinet. Samtidigt som viruset kommer allt närmare har Föreningen Landtsvinet tagit fram en plan för att vid ett utbrott snabbt kunna få in djuren, som annars vistas utomhus året om, under tak.
Föreningen Landtsvinet bildades 1992 i syfte att bevara linderödssvinet inom en levande genbank. I dag finns cirka 600 linderödssvin i genbanken fördelade på cirka 230 besättningar. Då samtliga besättningar som är registrerade hos föreningen går utomhus skulle dessa vara extra utsatta för ett eventuellt utbrott av den afrikanska svinpesten. Enligt Jordbruksverket är dessutom linderrödssvinet redan i dag en hotad art.
För att säkerställa att inte den genetiska mångfalden inom rasen utarmas, eller i värsta fall helt dör ut, har Föreningen Landtsvinet tagit fram en handlingsplan som går ut på att på kort tid få in samtliga registrerade besättningar, också kallade genbanker, i stallar.
I flera andra länder har det vid utbrott av afrikansk svinpest funnits regler om att djuren måste hållas i hagar med eltrådar på båda sidor. Skulle även svenska myndigheter vid ett eventuellt utbrott kräva liknande åtgärder, alternativt att djuren tas in under tak, menar föreningen landtsvinet att det skulle kunna innebära katastrof för en del av deras genbanker som saknar möjlighet att uppfylla dessa krav inom “rimlig tid”. Risken då, menar dom, är att de som inte kan ta in sina djur inte ser någon annan utväg än att avliva dem om de inte kan uppfylla myndigheternas krav. Det i sin tur hade kunnat dels utarma den genetiska mångfalden hos grisarna och dels hade värdefulla djur kunnat gå förlorade.
Därför har man genom en inventering tagit reda på vilka genbanker som har möjlighet att ta in sina djur, och vilka som saknar den möjligheten. Under inventeringen upptäckte man glädjande nog att det var betydligt fler som kunde ta emot andras djur än genbanker som skulle vara i behov av stallplats.
Arbetet med att sammankoppla de som behöver plats med dem som har plats hade vid ett utbrott påbörjats omgående och då många även visat intresse för att hjälpa till med transporter, tror man att planen hade kunnat verkställas snabbt.
– Tanken bakom inventeringen är att vi inte ska förlora värdefullt genetiskt material eller i värsta fall vår enda svenska lantrasgris helt. Vi tror också att det är skönt får våra genbanker att veta att föreningen har uppmärksammat att det kan komma att bli ett problem för våra genbanker och att vi då kommer kunna hjälpa till att sätta djuren i säkerhet under den tid det tar för dem att säkra sina hagar, säger Jessica Wictorsson, medlemsansvarig i Föreningen Landtsvinet.