Alternativ till kött produceras i Köpenhamn
På Amager, strax söder om Köpenhamn, ligger en fabrik där det i dag börjat produceras alternativ till kött.
Firman heter Foodtures och verkar i det tysta. Inga skyltar, ingen informationstavla och endast de som vet vad som sker i byggnaden kan ha en aning.
Det handlar om hållbarhet och miljö, skriver danska Effektivt Landbrug som besökt företaget.
Produktionen består av växtbaserat protein som tas fram av baljväxter. Teniken som används på Foodtures är gammal och kommer från Indonesien. Den som mycket annat kom fram av en tillfällighet. Bönor stod kvar på fältet och blev övermogna och växte samman med några blad från hibiskusbuskar. Det blev en jäsning och det skapades en kaka som påminner om en blandning av en ost och ett knäckebröd.
Det är det Foodtures nu gör i en kontrollerad form. Jäser baljväxter och pressar dem så det blir som en proteinbar, att ätas som ett kex.