Andelar i danska stärkelsefabriker kan komma att minska i värde
De allt hårdare regler inom växtskydd i danskt lantbruk och som bland annat lett till att det från och med nästa år endast finns en aktiv substans kvar för att skydda potatis mot bladmögel förväntas drabba stärkelseodlingen hårdast med minskade skördar som följd.
Bakgrunden är att stärkelsepotatis normalt växer långt in på hösten men om de till följd av bladmögel framöver måste skördas tidigare för att undvika brunröta i grödan blir skörden mindre. Danska rådgivare utesluter inte en minskad stärkelseskörd på 30 procent i Danmark framöver.
Detta slår även om stärkelseindustrin som investerat stort i ökad stärkelseproduktion, precis som skett i Sverige sista åren.
Och precis som i Sverige ägs stärkelseindustrin av lantbrukare via andelar i en ekonomisk förening men med den skillnaden att de danska stärkelsefabrikerna har ett andelssystem, utformat som det förra vi hade i Sverige. Nämligen att andelarna är en handelsvara och man behöver inte vara aktiv odlare för att äga dem, utan kan då arrendera ut dem till andra odlare, alternativt köpa potatis av andra odlare och leverera på de egna andelarna.
Priset för andelarna följer efterfrågan på att odla potatis och lönsamheten i potatisodlingen samt i stärkelseproduktionen. Just nu är priset på andelar historiskt högt i Danmark men kan således falla rejält om lönsamheten minskar kraftigt som följd av avsaknad av bladmögelpreparat.
Rådgivare berättar i danska Landbruksvavisen att osäkerheten kan få en dämpande effekt på priset på andelarna men anser inte att ägarna ska drabbas av panik.