Arla höjer mjölkpriset den 1 maj
Från och med i morgon onsdag får mjölkproducenterna inom Arla mer betalt för sin mjölk. Priset ökar med 5,2 öre per kg för både konventionell och ekologisk mjölk.
Efter höjningen blir det så kallade a contopriset för konventionell mjölk 503,0 öre per kilo och 570,0 öre per kilo för ekologisk.
Ingen hållbarhet utan lönsamhet
Svenska mjölkbönder har gjort stora investeringar i djuromsorg och hållbarhet de senaste åren. Och behovet av klimat- och miljöanpassning fortsätter att öka.* Om Sverige ska klara av den gröna omställningen i lantbruket behöver dock alla delar i kedjan från gård till konsument vara med och dela på kostnaderna, menar Arlas Sverige-vd Cecilia Kocken.
– Jag är glad över att vi kan göra en ny höjning av priset till våra ägare Arlabönderna. Men livsmedelskedjor, politiker och konsumenter behöver framöver hjälpas åt att finansiera produktionen av klimat- och miljösmarta livsmedel. Bönderna kan inte stå för hela notan, säger hon.
Detta påverkar mjölkprisets utveckling
De globala mjölkvolymerna fortsätter att vara något lägre.
Dagligvaruhandeln fortsätter sin positiva utveckling.
Industrimarknaderna är generellt stabila.
Marknadsöversikt
Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna fortsätter att vara något lägre. I EU och Storbritannien minskade invägningen med 1 procent i januari, jämfört med samma månad i fjol. Men eftersom både fett- och proteinhalten var högre så sjönk den komponentjusterade produktionen bara med 0,2 procent. I USA minskade produktionen med 1,3 procent. Även här var dock fett- och proteinhalten högre, så de komponentjusterade februarisiffrorna landar ändå på samma nivå som förra året. På Nya Zeeland bidrog gynnsamma väderförhållanden till att produktionen ökade med 2,8 procent i februari.
Ost: Marknaden för hårdost är fortfarande stabil.
Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver steg något vid det senaste auktionstillfället vid Global Dairy Trade, GDT. I Europa låg priserna dock relativt stabila. Låga priser på skummjölkskoncentrat och god tillgång på mjölkpulver på grund av säsongen har hittills begränsat prisökningarna.
Smör: Priserna på grädde och smör gjorde en stark återhämtning efter påsk, när smöret steg med nästan 3,5 procent samma vecka och grädden ökade med 5 procent.