ANNONS

Arla Vimmerby nu 30 procent mer energieffektivt

Lagom till Arlas 20-årsjubileum i Vimmerby är mjölkpulverfabriken nu 30 procent mer energieffektiv. Det är resultatet av ett nära samarbete med energipartnern Adven som inleddes 2021, som även gjort anläggningen helt fossilfri. Efter flera genomförda projekt skördar det bondeägda företaget nu frukten i form av minskade kostnader och sänkta koldioxidutsläpp.

– Det här är den största energibesparingen i Arlas historia. Och då är vi inte ens i mål än, säger Allan Leandersson, Arlas projektledare i Vimmerby.
När Adven tog över energisystemet i Vimmerby 2021 var det för att säkra Arlas tillgång till ånga och hetvatten, och samtidigt spara energi och sänka koldioxidutsläpp. Nu är det nya uppgraderade energisystemet i bruk och Arla hämtar redan hem energibesparingar på 30 procent.
Effektiviseringen är Arlas största enskilda energibesparing hittills och det långsiktiga målet är att komma upp i en besparing på 40 procent, alltså cirka 50 000 megawattimmar per år. Det motsvarar en årlig genomsnittsförbrukning för 2 500 villor, eller energin som hela Arlas mejeri i Götene använder under ett år.
Den sista fossila oljan har dessutom ersatts med HVO, (hydrerad vegetabilisk olja) som gjort anläggningen helt fossilfri.
– Det här är ett lysande exempel på att hållbarhet och lönsamhet faktiskt går hand i hand. Vi hoppas att det kan inspirera fler, säger Henrik Johansson Casimiro, Advens Sverigechef.

Mindre energi – större kapacitet
För att lyckas har Adven och Arla drivit flera parallella projekt, både i energianläggningen och inne på mejeriet.
Adven inledde arbetet med att införa ett nytt styrsystem och att optimera bränslemixen. Sedan var det dags att förbättra hela systemet och öka effekten på anläggningen. I Vimmerby handlade det bland annat om att ta vara på energin i rökgasen från den uppgraderade flispannan och mata tre stora värmepumpar, vilket ökar energianläggningens verkningsgrad.
Nästa steg var att införa en RO-lösning (reverse osmosis eller omvänd osmos), som länge har använts inom vattenrening. I mjölkpulverproduktion ”filtrerar” RO:n vattnet ur mjölken mer effektivt än andra metoder. Skillnaden ger en optimering av mjölkflödet som i sin tur ökar Arlas kapacitet med ungefär 20 procent.
– Arbetet med energieffektivisering är helt i linje med vårt klimatarbete. Vi är stolta över att nu ha uppnått omkring 95 procent fossilfrihet på våra elva svenska mejerier, och i det arbetet är Vimmerby en avgörande pusselbit, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef för Arla Sverige.

Arla Vimmerby är i dag en av Europas modernaste mjölkpulveranläggningar. De cirka 100 medarbetarna producerar runt 1 300 ton mjölkpulver varje vecka, som sedan säljs vidare till andra livsmedelstillverkare som gör bland annat bakverk, barnmat och mejeriprodukter. En stor del av det småländska mjölkpulvret skeppas ut till olika delar av världen.

Relaterade artiklar