Axfoods lager certifierade för hållbart fiske
Axfoods lager har blivit spårbarhetscertifierade. Det innebär att de nu även kan sälja sjömat till butiker som kräver MSC- och ASC-certifiering.
– Spårberhetscertifieringen är en tydlig kvalitetsstämpel. Den visar tydligt på vår målsättning att säkra en framtida försörjning av hållbart producerad sjömat, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.
För att få sälja MSC- och ASC-certifierade varor måste varje aktör i leverantörskedjan ha ett giltigt certifikat. Syftet är att säkra att hela ledet från fiske till butik är hållbart. Samma standard tillämpas i hela världen och säkerställer att all fisk och skaldjur är spårbar. För konsumenten syns certifieringen genom att märkningen sätts på förpackningen.
MSC och ASC arbetar för en långsiktigt hållbar fiskenäring och omfattar såväl vildfångad (MSC) som odlad (ASC) sjömat. Organisationerna certifierar hela leverantörskedjan och säkerställer välmående livsmiljöer för fisk och skaldjur samt verkar för schyssta arbetsvillkor.
– Eftersom Axfood är en stor leverantör kommer utbudet av MSC-märkt sjömat att öka betydlig. Det bidrar till att fiskbranschen fortsätter att ställas om till att bli mer hållbar, säger Louise Valentin, marknadsutvecklare för MSC i Sverige.
Certifieringen ställer krav på Axfoods inköpsorganisation och lagerverksamhet. Fisk och skaldjur får endast köpas in från kontrollerade och certifierade leverantörer. Bland annat genomförs flera kontroller av varumottagningar för att säkra att partier tas emot från rätt leverantörer.
– Nu höjer vi kraven på spårbarheten inom koncernen. Det är även viktigt att Havsmyndigheten och Kustbevakningen förbättrar kontrollen av fisket. Därför är det positivt att det finns med förslag om kameraövervakning på fiskefartyg i januariavtalet, säger Åsa Domeij.
Samtliga egenägda Hemköpsbutiker har sedan tidigare fiskdiskar som är både MSC- och ASC-certifierade. Sedan 2008 säljs ingen rödlistad fisk i Axfoods konsumentbutiker. Målet är att endast sälja grönlistad fisk 2022.