Bästa autostyrningen för din gård
System som passar alla fabrikat av traktorer och maskiner, tillräcklig noggrannhet för att återkomma i samma spår år efter år samt bra support från leverantören. Det verkar vara de krav de flesta ställer som köpt autostyrning med GPS den senaste tiden.
Många lantbrukare ställer sig frågan om det är rätt tid att investera i autostyrning eller man ska vänta och likt mobiltelefoner och annan elektronik få möjligheten att köpa samma utrustning för en spottstyver några år senare.
Andreas Reichhardt, är visserligen part i målet eftersom han säljer autostyrutrustning, men hans svar låter ändå trovärdigt.
– Priserna har sjunkit en hel del jämfört med för några år sedan men det blir aldrig de prissänkningar man sett på mobiltelefoner och GPS till bilar eftersom volymerna på styrsystem till traktorer och maskiner aldrig kommer upp i den nivån, säger han.
Det man kan tjäna på är att moderna traktorer, förberedda för autostyrning vad gäller hydrauliken samt försedda med kördatorer med ISO BUS, kan utrustas med autostyrning till en lägre kostnad än en enklare traktor.
Reichhardts autostyrsystem fungerar med en ISU BUS terminal i en traktor, typ den som sitter i Fendt, Massey Ferguson, Claas, John Deere, Case IH, New Holland och Same Deutz-Fahr. Till en sådan traktor kostar Reichhardts RTK system 125 000 kronor. Då får man 2 centimeters noggrannhet när man kör vilket innebär att man kan använda styrsystemet till att så specialgrödor, sätta potatis och likaså komma tillbaka i samma spår år efter år.
Den lantbrukare som inte har en så pass modern traktorn får betala ytterligare 65 000 kronor för Reichhardts system.
Då får man givetvis ett instrument att montera i hytten och från vilket man manövrerar autostyrningen. Jämfört med andra system på marknaden ser Reichhardts monitor enkel ut. Den har bara en liten display för information, ett fåtal knappar samt ett vred i mitten. Med vredet väljer man mellan menyer men man kan även styra traktorn därifrån när man exempelvis övertar kommandot över utrustningen ett tag.
Reichhardt har kommit ett steg längre än en del av de andra tillverkarna vad gäller två saker. Dels erbjuder de ett system där autostyrningen får sin RTK signal via mobilnätet, dels kan utrustningen överta styrningen redan på vändtegen och själv styra in traktorn i rätt spår. Många andra måste låta föraren svänga in i spåret och först när traktorn är max ett vist antal grader fel kan man aktivera autostyrningen.
Fördelen med att erhålla korrektionssignalen, RTK, via mobilnätet är att man slipper investera i basstation alternativt abonnera på signal från maskinfirmans basstation. Att ta in RTKsignalen via mobilen fungerar i dag i Tyskland och kommer inom kort till Sverige.
Den som varit flitigast med att erbjuda bra korrektionssignal i Sverige är Trimble. De bygger kontinuerligt ut sitt nät av basstationer med hjälp av sina återförsäljare. Ett typiskt pris för att abonnera på korrektionssignal från en Trimbleåterförsäljare är cirka 8 000 kronor per år. Det ska ställas i relation till att en egen basstation på gården kostar runt 125 000 kronor.
Även Trimble arbetar med ett system där RTK signalen kommer via mobilnätet.
De lantbrukare Lantbrukets Affärer pratat med och som kör Reichhardts eller Trimbles system förordar RTK-systemet med 2 centimeters noggrannhet.
Sven-Olof Nilsson, lantbrukare på Björka Gård utanför Kristianstad, berättar att han hade en så kallar spårhund innan med 15-20 centimeters noggrannhet men att det inte var någon större vitts i hans produktion.
På gårdens 400 hektar är 95 hektar potatis. Med 2 centimeters noggrannhet kan Sven-Olov Nilsson köra med kupformare före potatissättaren och även köra vart annat drag för att få det behagligare på vändtegen. Han använder även utrustningen när han kör ut flytgödsel och får en perfekt spridning utan mistor eller överlapp.
Trimbe har två system med RTK och det som skiljer är monitorn i hytten. Den enklaste heter Easy Guide 500 och kan även köras med 15–20 centimeters noggrannhet och om traktorn saknar automatisk styrning styr föraren själv efter lysdioder. Den finare heter FMX monitor och har så kallad pekskärm och lite fler finesser såsom möjlighet att koppla in ytterligare en GPS mottagare vilket är en fördel när man kör med bogserade redskap.
Reichhardt tillverkas i Tyskland och säljs genom Göran Svensson i Vallåkra. De är inte märkesbundna och har system som passa alla traktorfabrikat.
CNH med sina fabrikat Case IH och New Holland har inget eget autostyrssytem i Sverige utan CNH återförsäljarna marknadsför amerikanska Trimbles utrustning i Sverige.
Lantmännen Maskin som säljer Claas, Valtra och Fendt i Sverige har två möjligheter. Antingen erbjuder även de sina kunder Trimbles utrustning eller kan de sälja en tysk utrustning till Claastraktorerna som heter Agrocom. Den finns i två versioner S3 Egnos med 20-30 centimeters noggrannhet och S3 Baseline med 4–6 centimeters noggrannhet. Båda arbetar med GPS medan Baseline kräver basstation. Trotts det är det inte RTK.
– Vill man ha RTK och 2 centimeters noggrannhet är det Trimbles system vi säljer, säger Johan Yngve på Lantmännen Maskin.
S3 Egnos kostar 125 300 kronor och S3 Baseline 220 500 kronor inklusive basstation.
Agrocom S3 är en pekskärm med de flesta finesser marknaden erbjuder. Agrocom finns även i en enklare version som heter S2: Den har liten display och kan som exempel inte spara spår år efter år.
John Deere har valt att ligga lågt vad gäller marknadsföring av RTK och har i stället ett tredje system som lägger sig mitt emellan gratissignalen från sattelit och abonnemang på RTK signal.
Det heter Star Fire II och har 10 centimeters noggrannhet men arbetar enbart med satteliter. Det kostar knappt 2 000 kronor per månad eller drygt 6 000 kronor per år att abonnera på.
Även John Deere har RTK, men har inte sålt några system i Sverige än.
– De flesta kunder tycker att 10 centimeters noggrannhet räcker till för sådd och liknande arbeten, säger Mikael Persson på John Deere.
Det enklaste systemet från John Deere heter Star Fire I och är fritt från abonnemang. Det arbetar med satteliter utan korrektionssignal och har en noggrannhet på 30 centimeter.
Oavsett vilket av John Deeres system man väljer kan man välja mellan två olika monitors i hytten. Den enkla utan stor skärm heter Green Star 2600 SF och kostar med 30 centimeters noggrannhet 165 400 kronor på tyska John Deere och 160 900 kronor på amerikanska John Deere. Då är förutsättningen att traktorn är autostyrförberedd från fabrik. Vill man ha 10 centimeters noggrannhet stiger priset med 38 100 exklusive årligt abonnemang. För ett RTK system är priset från 262 700 kronor exklusive basstation.
Den som köper en basstation från John Deere betalar för närvarande 146 900 kronor.
John Deeres finare monitor heter iTec Pro och är en pekskärm. Merkostnaden för iTec Pro jämfört med Green Star 2600 SF är 22 750 kronor, men då får man en mängd finesser såsom att kunna köra runt ytterkanten på ett fält och på så sätt få ut arealen. Det spelar ingen roll hur ojämnformigt fältet är. Man kan följa oregelbundna fältkanter och man kan aktivera automatstyrningen redan när traktorn står 45° fel mot spåret.
Största fördelen med iTec Pro är troligtvis att den kan arbeta tillsammans med John Deeres vändtegsautomatik. Det innebär att traktorn kan utföra alla de vändtegsfunktioner såsom trepunkten, yttre hydraulik, fyrhjulsdrift, differentialspärr, kraftuttag och transmission helt automatiskt och styrt av autostyrningen när traktorn kommer fram till samt lämnar vändtegen.
John Deere har alltså ett av de mest sofistikerade systemen men är även dyrast på marknaden.
Agco har ett sytem som heter Autogiude till bland annat Massey Ferguson. Även Autoguide finns i tre versioner, +/- 2 centimeter, +/- 5 centimeter samt +/- 20 centimeter. Den noggrannaste har således korrektionssignal medan de andra två arbetar med satteliter. Systemet är bättre än det John Deere erbjuder vad gäller noggrannheten och samtidigt billigare. För 183 480 kronor får man Autoguide med 5 centimeters noggrannhet och då slipper man således basstation men betalar för årligt abonnemang precis som för John Deeres system.
John Deere är inte mest exakt men är ändå dyrast. En av fördelarna med John Deere är dock att deras autostyrning kan kopplas ihop med vändtegsautomatiken.
Faktaruta: Agrocom
S3 Egnos +/- 20–30 cm pris: 125 300 (abonnemangsfri)
S3 Baseline +/- 4–6 cm pris: 166 800 (abonnemangsfri)
Basstation till S3 Baseline (krav) pris: 53 700
Agrocom S3 i en Claastraktor. Här följer traktorn böjda spår med 4–6 centimeters noggrannhet med hjälp av en basstation på marken. Den böjda balken upp i skärmen hjälper föraren att styra in rätt på vändtegen.
Faktaruta:Reichhardt
FS1 +/- 10 cm pris: 110 000 (abonnemangsfri)
RTK +/- 2 cm pris: 160 000 (abonnemangsfri)
Basstation till RTK (krav) pris: 55 000
Reichhardt är en enkel monitor men passar ihop med alla ISO BUS skärmar i traktorer och då blir funktionerna fler och priset 50 000 kronor lägre än här ovan redovisat. En finess med Reichhardts system är att det kan kompletteras med ultraljudsstyrning för endast 20 000 kronor. Då följer man en rad eller halmsträng exakt.
Faktaruta: Star Fire
Star Fire 1 +/- 30 cm med 2600 monitor pris: 165 400 (abonnemangsfri)
Star Fire 2 +/- 10 cm med 2600 monitor pris: 203 500 (+ 10 000 per år)
RTK +/- 2 cm pris: 285 450 (abonnemangsfri)
Basstation till RTK (krav) pris: 146 900
John Deere iTec Pro är ett system för att få vändtegsautomatiken integrerad i autostyrningen och det kostar 22 750 kronor extra.
Det finns även ett sätt att sänka investeringskostnaden. Genom att välja den lite enklare monitorn GreenStar 1800 sänks ovan priser med cirka 30 000 kronor.
Faktaruta: Trimble
AutoPilot +/- 15–20 cm pris: 120 500 (abonnemangsfri)
Autopilot +/- 5–10 cm pris: 140 500 (+ 16 000 kronor per år)
Autopilot RTK +/- 2 cm pris: 184 500 (abonnemangsfri)
Basstation till RTK (krav) pris: cirka 100 000
Detta är Trimbles enklare skärm. Den finare som heter FMX har pekfunktion och kostar cirka 100 000 mer.
Faktaruta: Autoguide
Autoguide +/- 20 cm pris: 143 480 (abonnemangsfri)
Autoguide +/- 5 cm pris: 183 480 (abonnemangsfri)
Autogude RTK +/- 2 cm pris: 223 480 (abonnemangsfri)
Basstation till RTK (krav) pris: cirka 90 000
Anm: i priset för Autoguide i MF ingår kostnad för monitorn Datatronic III vilken i sig är värd 21 390 kronor.
I Massey Ferguson Autoguide får man autostyrenheten i den ordinarei monitorn som heter Datatronic III. Det innebär en bra placering i hytten.
En basstation kostar allt från 50 000 till 150 000 kronor och har den fördelen att den kan flyttas från en fastighet till en annan vilket exempelvis är bra för maskinstationer. Denna basstation från Agrocom och som säljs via Claas är inte RTK utan snäppet sämre och ger 4–6 centimeters noggrannhet.
Anm: i ovan priser anges ingen årlig kostand för RTK eftersom vi i stället redovisar priset för egen basstation. Typisk kostnad för att hyra signal per år är 8 000 kronor och då slipper man alltså köpa basstation.