ANNONS

Bättre samverkan ska vässa vildsvinskedjan

I dagsläget finns en god efterfrågan på vildsvinskött, men tillgången är ojämn och ofta otillräcklig. Det behövs samverkan i vildsvinskedjan från jägare till konsument för att minska vildsvinsstammen och samtidigt få ut mer vildsvinskött till konsumenterna.

De senaste åren har vildsvinstammen minskat efter att ha jagats hårt under rekordsäsongen 2020/2021 då drygt 160 000 vildsvin sköts. Men jämför man Naturvårdsverkets statistik för antal vildsvinsolyckor i trafiken för januari-maj 2024 med samma period 2023 ser man en betydande ökning på 64 procent. Det indikerar att vildsvinsstammen ökar på nytt.

Förutom att vara inblandade i ett stort antal trafikolyckor kan vildsvinen, genom sitt sätt att söka föda, orsaka stora skador för jord- och skogsbruket. Samtidigt är vildsvin en jaktresurs som ger ett nyttigt och hållbart viltkött.

Film med goda exempel på samverkan
I april 2020 delade dåvarande regeringen ut medel i ett så kallat vildsvinspaket, med flera uppdrag till Jordbruksverket, Livsmedelsverket, länsstyrelserna och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Syftet är att minska den svenska vildsvinsstammen och samtidigt ta tillvara köttet. Som en del i kommunikationen har Jordbruksverket nu tagit fram en film med goda exempel på samverkan mellan vildsvinskedjans olika aktörer.

–Det behövs en gemensam satsning på samarbete i kedjans alla led från jägare till konsument, säger Camilla Bender Larson projektledare på Jordbruksverket. Genom att visa på goda exempel i filmen hoppas vi på att inspirera till samverkan och nya arbetssätt.

Fler möjligheter att sälja och köpa vildsvinskött
Från och med den 4 november blir det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger samt sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner. Syftet med de nya reglerna är att underlätta och skapa fler vägar för vildsvinskött att nå fram till konsumenterna.

Länsstyrelsen kommer att registrera jägare som har rätt att sälja vildsvinskött direkt till konsumenten. För att få sälja direkt till konsument behöver jägare ha gått en viltundersökarutbildning samt kompletterande vildsvinsutbildning samt provta köttet för trikiner, och i vissa delar av landet, cesium.

Relaterade artiklar