ANNONS

Bevaka fälten för blygrå rapsvivel

Förekomst av blygrå rapsvivel följs med hjälp av gulskålar samt avräkning på plantor. Varmare väder är gynnsamt för den blygrå rapsviveln och inflygningen har börjat. Rapsodlare uppmanas hålla utkik och eventuellt bekämpa för att inte senare få bekymmer med skidgallmygga.

Den blygrå rapsviveln förekommer i låga nivåer i de flesta prognosfälten men två fält har uppnått bekämpningströskeln och variationen mellan fält är mycket stor. Kontrollera fälten och följ bekämpningströskeln för blygrå rapsvivel, 1 till 2 vivlar per planta. Bekämpa inte i onödan, det skadar nyttoinsekter som är väldigt viktiga för att begränsa populationerna av skadedjur. Förekomsten är oftast störst i fältkanterna och vivlarna behöver räknas av längre in i fältet.

Den blygrå rapsviveln har liten direkt betydelse men den banar väg för skidgallmyggan som utnyttjar rapsvivelns näringsgnag eller äggläggningshål på rapsskidorna för sin äggläggning. Blygrå rapsvivel lägger bara ett ägg per skida, medan skidgallmyggan lägger ett tiotal ägg per skida. Det senare kan leda till att skidan spricker upp och torkar in. Skidgallmyggan har två generationer i höstraps och inflygningen pågår under lång tid vilket gör att den är mycket svårbekämpad. Bekämpningen görs i stället mot den blygrå rapsviveln. Risken för angrepp är större i fält som ligger nära fält som haft kraftiga angrepp de senaste åren. Skidgallmyggan är en mycket dålig flygare och rör sig av egen kraft bara korta sträckor. Skidgallmyggan är 1–2 mm lång och svår att bestämma i fält.
Erfarenheter från försöken visar att timingen är viktig
Tidigare erfarenheter visar att behandling innan vivlarna finns på plantorna/bekämpningströskeln är uppnådd, ger sämre resultat än behandling senare i blomningen (DC 67). Det är alltså viktigt att vänta med bekämpningen tills vivlar finns i fältet och tröskeln är uppnådd. Det är dock svårt att få bra bekämpningseffekter, speciellt på skidgallmyggans skador.

Resultaten från fyra försök 2017 (varav tre försök i Skåne) visar på skördeökning på drygt 200 kg/ha vid en sen behandling (Mavrik, DC 67) och cirka 400 kg/ha för dubbelbehandling (Mavrik, DC 61 och Mospilan, DC 67) då bekämpningströskeln uppnåddes i tidig blomning.

Stor förekomst av vivlar 2023 och 2024 men ändå förhållandevis små angrepp av skidgallmygga
Under 2019–2024 var angreppen av skidgallmygga låga i Skåne i jämförelse med de stora angrepp som förekom åren 2015–2018, se figur 1. Även förekomsterna av blygrå rapsvivel var mycket små 2019–2022 men stora åren innan, 2016–2018. Det finns därmed vanligtvis ett samband mellan förekomst av blygrå rapsvivlar och angrepp av skidgallmygga. De senaste årens relativt små angrepp kan bero på att naturliga fiender uppförökats eller kyligare väder under rapsens blomning. Undantaget är 2023 och 2024 då det förekom mycket blygrå rapsvivel på flera håll men skadorna av skidgallmygga blev ändå små. Detta kan eventuellt förklaras med den torra försommaren då skidgallmyggans ägg behöver tillräcklig fuktighet i jorden för att kläckas.
Rekommendation
Bekämpningströskel: 1–2 blygrå rapsvivlar/planta. Blygrå rapsvivel ramlar lätt av plantorna vid beröring. Skaka därför försiktigt plantorna mot ett papper, en bricka eller liknande för att få en uppfattning om angreppets storlek. Vanligtvis är förekomsten störst i kanterna och därför bör vivlarna räknas av en bit in i fältet.

För skidgallmygga saknas tröskelvärden. Skidgallmyggan är endast 1–2 mm lång och svår att bestämma i fält. Det finns en dansk temperatursummemodel som kan användas för att fastställa förväntad flygningstidpunkt. Modellen förutsäger begynnande flygning vid 80 daggrader och generell inflygning från 100 daggrader räknat från den 1 april med bastemperatur 8 ºC. Modellen säger dock ingenting om angreppsstyrkan. Myggorna flyger ofta under senare delen av blomningen och bäst effekt har i försök oftast en behandling i DC 67, då blomningen avtar och många kronblad fallit av. För beräkning av daggrader gå in på PoV Pub 4.0, välj 8 ºC som bastemperatur och 1 april som startdatum.

Preparat: Det finns flera preparat som kan användas, Mospilan 0,2 l/ha samt pyretroiderna Mavrik 0,2 kg/ha, eller Nexide CS 0,06 l/ha. Var uppmärksam på antalet tillåtna behandlingar för respektive preparat om fältet behandlats mot rapsjordloppa och rapsbaggar tidigare.

Observera att Nexide CS är bifarligt och inte får spridas på blommande växter där pollinerande insekter aktivt söker föda. Det är viktigt att skona nyttodjuren, undvik onödiga behandlingar och behandlingar i full blom.

 

 

Relaterade artiklar