ANNONS

Bevattning tidigt i vete


Under år 2017 gjordes försök av SLU Uppsala gällande tillskottsbevattning i vete. Försöket lades på Helgegården i Skepparslöv, Torslunda i Färjestaden och Stora Tollby i Visby. De två förstnämnda platserna använde sig av höstvetesorten Mariboss, medan platsen på Gotland hade durumvetesorten Rosadur.

Fyra olika led fanns: obevattnad, optimal bevattning (när 40% växttillgängligt vatten förbrukats), tidig bevattning (1-3 gånger, 20-30 mm beroende på jordart, ev vid dålig uppkomst, annars från bestockning till stråskjutning) respektive sen bevattning (1-3 gånger, 20-30 mm beroende på jordart, från axgång till blom och från blom till till degmognad). Till hjälp hade man en Delta-T-sond för vattenhaltsmätning ner till 1 meters djup en gång per vecka. Därefter beräknades bevattningsbehovet utifrån den vattenbalans som fås när man ställer nederbördsmängden mot evapotranspiration (den totala avdunstningen av vatten) och en grödkoefficent för att ta hänsyn till grödans utvecklingsstadium.

På Helgegården gjordes efter behovsuträkningar enbart bevattningar i maj månad med 46 millimeter för det optimerade ledet respektive det tidiga ledet. På Torslunda gjordes efter behovsuträkningar bevattningar i maj (22+22 mm) och juni (23 mm) för det optimerade ledet, i maj (22+22 mm) för det tidiga ledet och i juni (23 mm) för det sena ledet. På Stora Tollby lades efter beräkningar bevattningar i maj (26 mm), juni (31 mm) och juli (25 mm) för det optimerade ledet, medan det tidiga ledet enbart fick 26 mm i maj och det sena ledet 31 mm i juni följt av 25 mm i juli.

Skörden var på försöksplatserna med höstvete högst i det optimerade ledet – 340 kg mer än i obevattnat på Helgegården, 1540 kg mer än i obevattnat på Torslunda. På Gotland svarade däremot durumvetet bäst på tidig bevattning – 250 kg bättre än det optimerade ledet och 690 kg mer kärnskörd jämfört med obevattnat.

Slutsatsen som dras av bevattningsförsöket är att tidig bevattning under försommartorka är viktig för en bra skörd och att det är där bevattningsinsatsen ska placeras för bäst avkastning på det tillförda vattnet.

Relaterade artiklar