ANNONS

Vettigare vårbrukskostnader 2023

Efter de senaste prisfallen på gödsel börjar växtodlingen på ett mycket bra ingångsläge år 2023. Priset på gödsel har halverats medan priserna på diesel gått ner något jämfört med för ett år sedan. Samtidigt har priset på spannmål endast fallit med 25 procent.

Det beror naturligtvis på vad som odlas på gården och när inköp av gödsel, växtskyddsmedel och diesel skett. Det beror även på om man har ett arrende med samma kostnad som i fjol eller man äger marken och har rörliga räntor och därmed kraftigt ökade kostnader för räntor i år.
Men totalt sett ser inte kalkylen mycket sämre ut år 2023 jämfört med år 2022 och man får förutsätta att de som köpt gödsel under år 2022 för att använda år 2023 även sålde en del spannmål redan då innan priserna föll tillbaka.
Rådgivare har tjatat de senaste tio åren om att inköp och försäljning måste ske i takt. De lantbrukare som inte följer det spelar ett högt spel som såväl kan leda till stor vinst som stor förlust.
Enskilda odlingar drabbas naturligtvis. Rapspriset har gått från över 10 kronor per kg till under 6 och det kompenserar inte prissänkningen på gödsel för då även räntor och växtskyddsmedel stigit i pris.
Sockerbetsodlare får ett rejält påslag på betpriset i år och det samma gäller odlare av stärkelsepotatis, om än långt ifrån lika mycket.
Totalt sett kan konstateras att med nuvarande pris på gödsel kontra börspriset på spannmål och raps så ser det mycket gynnsamt ut för svensk växtodling år 2023.

Relaterade artiklar