Blockkedjeteknik i handeln med isländska lantbruksprodukter
Advania och forskningsföretaget Matís planerar att stärka handeln med isländska lantbruksprodukter med en lösning baserad på blockkedjeteknik. Lösningen ökar spårbarheten så att konsumenterna kan få information om ursprung och transportvägar för produkterna de köper.
Matís och Advania har ingått ett samarbete för att skapa en ny lösning för handel med isländska lantbruksprodukter som baseras på den revolutionerande blockkedjetekniken.
Matís är ett forskningsbaserat kunskapsföretag med målsättningen att maximera investeringseffekten inom forskning och utveckling. Matís tillhandahåller support för ökat värdeskapande, livsmedelssäkerhet och folkhälsa för sina partner.
Blockkedjor är den teknik som används för transaktioner med den digitala valutan Bitcoin. En av de främsta fördelarna med blockkedjor är den höga spårbarheten. Det gör att tekniken är särskilt lämpad för transaktioner där en produkts ursprung och transportvägar har stor betydelse, som i fallet med lantbruksprodukter.
Konsumenter vill i dag ha information om olika livsmedels ursprung. Under en ganska lång tid har man efterfrågat möjligheten att köpa lantbruksvaror direkt från producenten. Advania och Matís bygger därför en ny lösning baserad på blockkedjeteknik som ger kunderna tillgång till information om lammproduktion via webbplatsen matarlandslagid.is. Där finns detaljerade uppgifter om enskilda lantbrukare och deras varor. Webbplatsen blir tillgänglig till hösten.
Syftet är att stärka specialisering inom lantbruket, och lösningen leder till en större transparens i livsmedelstransaktioner. Samarbetet innebär att Advania tillhandahåller ett system baserat på blockkedjeteknik för säker lagring av lantbruksinformation hämtad ur Matís databaser.
– Det är spännande att använda banbrytande teknik för att lyfta fram nya affärsmetoder i livsmedelsproduktionen och att utöka alternativen för lantbrukarna och konsumenterna. Det här lovande projektet blir Advanias första blockkedjelösning, och vi förväntar oss att bli en ledande kraft i användningen av den här tekniken på Island, säger Ægir Már Þórisson, vd på Advania Island.
– Utvecklingspotentialen inom lammproduktionen är stor. Vi såg tydliga fördelar med Advanias förslag om ett samarbete som bygger på blockkedjeteknik, eftersom det kan öka interaktionen mellan lantbrukare och konsumenter och starkt sänka risken för livsmedelsbrott. Den här typen av projekt kan fungera som en språngbräda för isländska livsmedelsleverantörer, säger Sveinn Margeirsson, vd på Matís.