ANNONS

BM Agri står rustade inför framtiden

BM Agris resultat för 2019 präglades av torkan 2018 och medförde en förlust. Men flera års tidigare vinster innebär att företaget står stabilt inför framtiden och satsar framåt.
Så här skriver företagets grundare och delägare Mats Eriksson:
BM Agri har nu gjort bokslut för år 2019. Resultatet präglas av torkan 2018 som framför allt medförde att vi på våren 2019 inte kunde leverera allt det maltkorn som vi hade sålt innan torkan drabbade oss. Maltkorn står för en mycket stor andel av vår försäljning och vi tvingades till återköp av kontrakt med en kostnad på över 30 milj. kronor. Denna kostnad delar vi med de odlare som stod bakom dessa avtal och vi har efterhand fått in merparten av pengarna men cirka 10 miljoner återstår via leveranser nu i vår av skörd 2019. Det resultat som vi redovisar i bokslutet för år 2019 är en förlust på cirka 8 milj. kr. Odlarna fick välja på att kompensera oss via faktura, leverera andra varor av skörd 2018 eller flytta fram leveranserna av maltkorn och i stället leverera skörd 2019.
Det är aldrig trevligt att göra förluster men vi måste självklart hjälpa till att överbrygga den missväxt som många av våra odlare drabbades av. BM Agri har sedan starten 2003 i genomsnitt redovisat en vinst på fyra miljoner per år, varför vi har en fortsatt god likviditet och soliditet.
Jag funderar ofta på vilken roll som BM Agri kan spela på den svenska spannmålsmarknaden. Jag tror att man då först måste fråga sig vad BM Agri i första hand kan tillföra. Min tro är att det är viktigt att det finns minst en nationell aktör såsom renodlad spannmålshandlare. Våra tre stora konkurrenter (Lantmännen, Svenska Foder och Swedish Agro) har alla sin bas i mycket stora kooperativa företag med fokus på livsmedel, energi och foder. De har en bred verksamhet och har därmed kunnat parera för torkåret 2018 via tillskott från verksamheter som inte led ekonomisk skada av torkan.
Tack vare att ett renodlat spannmålsföretag finns såsom konkurrent till dessa stora företag så ökar deras trovärdighet vad gäller prissättning på varor och tjänster. Det är annars frestande att samla upp en så stor vinst som möjligt i egna industrier för att kunna visa god lönsamhet på gjorda investeringar. BM Agri är en garant för att inte odlarens pris får ge vika för ökade vinster i stora koncerner eller utdelningar via t.ex. efterlikvid. Jag tror att BM Agri kan bidra med en ökad transparens på priser på ett bättre sätt än andra aktörer och detta är kanske något av det viktigaste som vi kan tillföra marknaden.
BM Agris huvudägare är Mellby Gård (40%) och BM Agri Holding (56%). De är båda familjeföretag med ett uttalat långsiktigt ägande. Mellby Gård har löst generationsväxlingen och har kompetens inom både lantbruk och handel men för BM Agri Holding är generationsväxlingen inte klar. Vår nye VD Per-Arne Gustavsson har dock lovat undertecknad att få jobba kvar än en tid fastän jag numera är 70 plus och kanske borde trappa ned. Jag har dock ambitionen att hitta nya delägare med branschkunskap och med ett uttalat löfte om att inte låta BM Agri övertas av någon konkurrent som vill minska konkurrensen och antalet aktörer på den svenska marknaden.
BM Agri satsar nu på ett utökat samarbete med både Jordberga och Stora Markie där stora investeringar i torkning och lagring pågår. Vår VD har i dagarna anställt en ny medarbetare i södra Sverige eftersom Kenneth Normark med ålderns rätt skall trappa ned. I Mellansverige har vi utökat samarbetet med drift och lagring av Hasselbäcks silo och Henrik Berndtsson skall börja jobba heltid för BM Agri. Jag är säker på att BM Agri nu skall kunna utvecklas ytterligare och känner att vår nye VD är rätt person för att kunna förverkliga detta.

Mats Eriksson, BM Agri

Relaterade artiklar