ANNONS

Bråda dagar för Gothia Redskap


Fullständig genomgång av System Cameleon. Så kan man sammanfatta dagarna för personalen i svenska Gothia Redskaps monter på Agritechnica.

– Det är fantastiskt! Första gången vi har en egen monter på mässan och första gången vi inte bara tar med oss delar av en maskin hit. Redan efter mässans första timmar i söndags hade vi redogjort för modulkonceptet för rumäner, holländare och kanadensare, säger Fredrik Lundén, styrelseordförande på Gothia Redskap.

I Europa är ekologiskt lantbruk starkt växande och dagens strategi med importörer i Danmark, Finland, Estland och England kan komma att bli fler.

Redan på Slätte Ekodag i somras kunde vi på Lantbruksnytt rapportera om utrustningen för insådd av småfröiga grödor, men det är först nu på Agritechnica som den officiella lanseringen äger rum.

– Växtföljden är en väldigt stor del i ekologisk odling och vallen har en given plats där. När man ändå radhackar sin spannmålsgröda passar man på att så in den kommande gräsfrövallen eller gräsmarken som det sedan ska tas grovfoder på, fortsätter Fredrik.

Både han och Lars Askling, utvecklingschef och ägare, är helt överens om att mycket av framgångarna på senare tid kommer i den ökade kapaciteten som maskinen fått vid hackning. Man bandsår huvudgrödan på 33 cm radavstånd, men har då med sig i beräkningen att hackningen ska nagga lite i kanterna på den breda grödraden för att hela mellanrummet ska bli rent från ogräs och för att maskinen ska kunna köras fortare.

En given frågeställning i dessa tider, med Glyfosatets vara eller icke vara på den europeiska marknaden, är om de upplever något ökat intresse för sin utrustning.

– Det är inte någon som direkt hört av sig med det som bakgrund till att man funderar på ekologisk odling, avslutar Lars Askling.

Fredrik Lundén, styrelseordförande, och Lars Askling, ägare Gothia Redskap.

Relaterade artiklar