Brandapp ska förhindra skogsbränder
Skogsbränderna har ökat de senaste åren och många gånger är orsaken det mänskliga beteendet. Nu har MSB vidareutvecklat appen “Brandrisk Ute” för att förhindra att skogsbränder uppstår.
– Klimatförändringar och skogsbränder förstärker varandra och bränderna i många delar av världen är idag större, mer intensiva och håller på längre än tidigare.Om nuvarande trender fortsätter kommer det att få förödande konsekvenser, sade Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF i ett pressmeddelande nyligen.
I Sverige minns många sommaren 2018 när minst ett 50-tal skogsbränder utbröt under en kort tid. Tillsammans brann över 25 000 hektar skog ned, drygt en promille av Sveriges totala 23 miljoner hektar skog. Nära 7 000 räddningsinsatser genomfördes i terrängmark till följd av skogsbränderna och de lokala räddningstjänsterna fick i många fall stöd från både nationellt och internationellt håll.
Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap har vidareutvecklat appen “Brandrisk Ute”, med hjälp av it- och kommunikationsföretaget Consid, för att kunna ge än mer träffsäkra prognoser med råd och rekommendationer för de som har tänkt elda eller grilla i skog och mark. Appen innehåller detaljerade brandriskprognoser,men även användargränssnittet och innehållet haruppdaterats.
Tanken är att det ska vara enkelt för användaren att få den information som är relevant utifrån den brandrisk som råder där personen befinner sig eller dit personen planerar att åka. I appen ska användaren få reda på vilken brandrisk som råder, om det råder eldningsförbud och vad de ska tänka på utifrån den aktivitet de avser utföra. Det finns också instruktionsfilmer samt frågor och svar.
– När vi har förbättrat och vidareutvecklat appen Brandrisk Ute har vi utgått från de behov och de frågor som privatpersoner har. Det ska vara enkelt att förstå brandriskprognoserna och hur man kan anpassa sin aktivitet efter rådande och kommande brandrisk, till exempel om man ska elda och grilla i skog och mark. I appen kan man också kontrollera om det råder eldningsförbud för kommunen eller länet man befinner sig i, säger Stefan Andersson, handläggare på enheten för arbete med naturolyckor och beslutsstöd på MSB i ett pressmeddelande.