ANNONS

Cyberattacker mot lantbruk kan slå ut livsmedelsförsörjningen

Cyberattacker mot Sveriges lantbruk är i dag en högst reell risk för landets livsmedelssäkerhet. Det hävdar Marcus Nohlberg, docent i cybersäkerhet på Högskolan i Skövde. 

I en intervju i Dagens Industri i dag berättar han att man inte riktigt tittat på livsmedelsbranschen ur ett cyberperspektiv. Den är ju numera också en högteknologisk bransch, men man har inte riktigt hängt med och insett att det är det.
– Dagens lantbrukare jobbar jättemycket med teknik och avancerad utrustning som AI, robotar och automatiseringssystem. Men de flesta som är i branschen är ju av helt rimliga skäl inte så engagerade i detta, säger Marcus Nohlberg till Dagens Industri.

Han hävdar att jordbruket är en bransch som generellt ligger jämförelsevis långt efter när det gäller it-säkerhet.

– Jag skulle säga att deras stora kompetens ligger inom något helt annat än säkerhet och teknik. De flesta i jordbrukssektorn är också små pytteföretag. Men de tvingas in i digitaliseringen för det går helt enkelt inte att driva den här verksamheten utan automatisering i dag.

Många lantbrukare har en ansträngd ekonomisk situation, vilket är en del av förklaringen.

– De har inte haft ekonomiskt utrymme att prioritera och köpa bra utrustning. Gårdarna drivs väldigt ofta på vanliga hemmaroutrar och hemmadatorer. De har köpt billiga saker som fungerar, vilket jag absolut förstår. Men där behöver man ta höjd för att man faktiskt måste skaffa sig en bättre infrastruktur.

Dagens jordbruk har också en hel del regleringar och krav på sig, både från Sverige och EU.
Det skriver Dagens Industri.

Relaterade artiklar