Därför förblir räntan låg
Historiskt sett har vi en synnerligen låg ränta och många gånger börjar man fundera på om det är rimligt att räntan ligger kvar på denna nivå speciellt länge till. När stiger räntan och hur ska jag aggera? frågar man sig då och då.
Enkelt uttryckt är räntan priset på pengar och priset på pengar fastsställs på exakt samma sätt som för alla andra varor, nämligen av utbud och efterfråga. Är utbudet större än efterfrågan blir priset lågt men är utbudet mindre än efterfrågan blir priset högt.
Just nu är det i stort sett fri tillgång av pengar från den Europeiska Centralbanken och den Amerikanska Förbundsbanken till låg ränta och med en så stor tillgång på pengar är det frågan om priset på pengar, läs räntan, kan stiga.
Investeringsviljan är liten i världen och däremd även efterfrågan på finansiering.
Samtidigt som detta råder är försiktigheten stor bland de som verkligen har pengar. Det innebär att man placerar pengar i säkra avkastningsformer som obligationer, vilket är en placeringsform med förhållandevis liten ränta. I oroliga tider accepterar man mindre avkastning, bara det är säkert.
För att räntan ska stiga krävs det att centralbankerna stänger kranen en smula samtidigt som investeringsviljan ökar. Men en sådan åtgärd från centralbankerna kommer knappast förrän den dag vi ser en ökad tillväxt och minskad arbetslöshet i världen.
Som exempel förväntar sig den Europeiska Centralbanken negativ tillväxt i EU under 2013 vilket visar på inget tecken på höjd ränta eller minskad utlåning.
Det är rimligt att tro att räntan ligger kvar på nuvarande låga nivå hela 2013 och kanske även en bit in på 2014.