ANNONS

Det fanns således en del luft i systemet

De stora aktörerna inom livsmedelsbranschen sänker nu priserna på ett stort antal varor. Först ut var Lidl redan i förra veckan och i dag har samma besked kommit från ICA och Coop. Det fanns således lite marginaler att ta av, precis som många misstänkte.

Det är inte särskilt märkligt. Att priset på vegetabilier skulle gå ner kunde man räkna ut för ett halvår sedan. På ett år har priset på raps som man producerar vegetabilisk olja av fallit med cirka 60 procent och spannmål, som man exempelvis gör bröd och pasta av, fallit med drygt 30 procent.
Mjölken har fallit med över 10 procent under de tre senaste månaderna och ett nytt prisfall för mjölkproducent som levererar till mejeri kommer nu den 1 april. Priset på kött har inte rört sig neråt i någon större utsträckning och för just den produktgruppen kan man nog inte räkna med att det blir billigare i butik den närmsta tiden.

Parallellt med att råvaror till livsmedel blivit billigare har även priset på energi fallit rejält den senaste tiden och så även gödsel som lantbruket behöver för sin produktion. Att producera livsmedel har således blivit billigare i alla led i kedjan den senast tiden och man kan räkna med att priserna faller utan att det blir sämre för varken lantbrukaren, livsmedelsförädlingsföretag eller handel.

Räntan viktigast just nu

Brasklappen är räntan och den påverkar framförallt i primärproduktionen. Lantbruket är mycket kapitalintensivt och de räntehöjningar som har skett och som eventuellt står för dörren kommer att medföra att livsmedel blir kostsammare att producera framöver. Den totala effekten av ränteuppgången har vi ännu inte sett, inte ens för de höjningar som är genomförda.
Den som önskar hålla nere livsmedelspriserna på sikt måste vara försiktig med räntehöjningar och helst sänka lite.

Sett i ett historiskt perspektiv är trots allt inte livsmedel särskilt dyrt i dag. Det är en förhållandevis liten andel av lönen som går till mat, även den senaste tiden. Problematiken just nu är att hushåll fått kraftig ökade kostnader för el, drivmedel och räntor i kombination med dyrare mat och för många räcker inte pengarna till. Svenskar har som kollektiv stora lån och påverkas därför mer av nuvarande räntehöjning än personer i andra länder.
Elräkningen och räntan till banken måste betalas och det som går att minskar är då matkontot.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.