ANNONS

Drönare testas i skogsarbetet

Kan en drönare med kamera effektivisera tillsynen? Blir det lättare att ge rådgivning till skogsägare med bilder från luften? Nu har Skogsstyrelsen inlett ett skarpt försök med drönare i tre distrikt för att se om tekniken kan göra svensk skog bättre.
Alldeles nyligen beslutade riksdagen att tillåta användningen av drönare utrustade med kamera i till exempel skogen utan att det krävs tillstånd. Något Skogsstyrelsen välkomnar.

Just nu sjösätts ett försök med drönare i tre distrikt: Uppsala-Västmanland, Värmland och Gävleborg. Varje distrikt har var sin drönare med kamera som används främst vid tillsyn för att kontrollera att skogen sköts som den ska men också för att hitta skador efter storm och skadedjur. En drönare som flyger 15 meter i sekunden har stor potential att effektivera arbetet ute i skogen.

– En drönare kan ge oss en snabb och tydlig bild över både bra och dålig hänsyn i samband med skogsbruk. Det kan också ge oss värdefullt bildmaterial som bevis vid en rättslig prövning, säger Skogsstyrelsens Martin Klenz som leder försöket i Uppsala-Västmanland

Tekniken kan också vara bra till exempel vid rådgivning till skogsägare där bilderna från luften förväntas ge bra material.

– Vid återkopplingar med markägaren blir det väldigt pedagogiskt med bilder tagna från luften, säger Martin Klenz.

Skogsstyrelsen har tidigare även använt tekniken vid skogsbränder för att få en snabb överblick av det brandskadade området, och det skulle kunna bli ett stort användningsområde.

– Regeringen har stora förväntningar på att myndigheterna tillvaratar digitaliseringens möjligheter samt att de ständigt utvecklar och effektiviserar sin verksamhet. Jag är övertygad om att drönare kommer vara ett viktigt verktyg, säger Jonas Löfstedt, regionchef i Skogsstyrelsens region mitt.

Försöket pågår till oktober i år då det ska utvärderas.

 

 

 

Relaterade artiklar