ANNONS

Effektiviseringar ger positivt resultat för andra året i rad

På drygt 30 kretsmöten under mars presenterar den ekonomiska föreningen Växa Sverige årsresultatet för sina medlemmar, och för andra året visas ett positivt resultat. Rörelseresultatet är 2 527 tkr och årsresultatet är 3 174 tkr, vilket dessutom är i linje med budget.

Växa Sverige nådde under 2016 en omsättning på 391,4 Mkr, vilket är något lägre än året innan. För Växas medlemmar var 2016 det svåraste året på mycket lång tid, med ett verkligt lågt mjölkpris, och marknadsläget och lönsamhetspressen inom mjölkproduktionen bidrog till Växas minskade omsättning. Dessutom var 2016 första året utan branschfinansiering av gårdsnära bransch-gemensamma frågor. Husdjursföreningarna har därför själva finansierat dessa frågor under 2016, vilket påverkade resultatet negativt med drygt 5 Mkr jämfört med 2015.

– Vi har lyckats effektivisera verksamheten och hållit bra kostnadskontroll vilket varit förutsättningen för att nå det positiva resultatet trots en minskning av omsättningen med 4,1 procent. Även om omsättningen har minskat har insatsen och kostnadskontroll fått effekten att Växa Sverige har en framtidssäkrad verksamhet, säger vd Dorit Greve.

Flera strategiska projekt har genomförts under året som gått

Växa har upprätthållit, och till och med stärkt sitt utvecklingsfokus, och har genomfört flera digitalautvecklingsprojekt under det gångna året. För medlemmarna lanserades vid årsskiftet både en ny extern webbplats och en webbshop för tillbehör. Dessutom utvecklades förra året den populära Mobila djurtavlan, som fick mer än 450 användare redan under de första två månaderna efter lansering. Den Mobila djurtavlan är branschgemensam och vänder sig även till lantbrukare som är kunder till Skånesemin eller till Rådgivarna i Sjuhärad. Även till Smittsäkrad besättning har antalet anslutningar blivit fler, och över 2500 besättningar i Sverige är nu anslutna till programmet.

Utvecklingen fortsätter mot mer nordiskt samarbete

För att ytterligare förstärka den digitala utvecklingen och för ökad kostnadseffektivitet har det under det gångna året förts en intensiv dialog med övriga nordiska länder, för att undersöka intresse för samarbete kring en framtida kodatabas och managementverktyg på gård.

– En av de största riskerna för svensk mjölkproduktion är den fortsatta negativa trenden i mjölkinvägning och minskningen av antalet gårdar. I Växa Sverige bidrar vi till utveckling i hela Sverige och vi tror på det svenska lantbruket. Men vi måste se till att få uppbackning och framtida investering i husdjursnära forskning, utveckling och försäljning för att Sverige även fortsatt ska kunna vara en intressant samarbetspartner och matcha våra grannländer, avslutar Dorit.

Flera viktiga digitala satsningar genomförs i Växa samtidigt som vi har kostnadskontroll, säger Dorit Greve, vd, Växa Sverige

Relaterade artiklar